Na more se stiže NIKAD BRŽE: Evo šta sve treba da znate ako idete KOLIMA NA LETOVANJE i koliko NOVCA vam treba - iKragujevac


Vesti

Krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru otvoren je juče, što će putnicima kroz Srbiju značajno olakšati vožnju, a posebno je korisno turistima koji će u dolazećoj letnjoj sezoni putovati na more u Grčku, omiljenoj letnjoj destinaciji naših građana.

Ako putujete iz Subotice, kao najudaljenijeg srpskog mesta od Grčke, Gugl mapa pokazuje da vam je sada do Preševa, prvog graničnog prelaza na koji naiđete, potrebno nešto manje od šest sati vožnje. Ako vam je krajnje odredište Solun, isti izvor kaže da je potrebno oko osam i po sati. To sada umanjite za najmanje sat vremena. Oni kojima je polazište u Beogradu, do granice sa Severnom Makedonijom putovaće malo više od tri sata (ako nema gužve), a do Soluna dva i po duže.

Kako je rečeno iz JP "Putevi Srbije", povećanja putarina zbog puštanja dela auto-puta kroz Grdeličku klisuru neće biti trenutno, jer je to procedura o kojoj prvo odlučuje nadzorni odbor preduzeća, zatim nadležna ministarstva, pa Vlada. Povećanje cene, kako su rekli u "Putevima Srbije" ipak se očekuje do leta, ali konkretno kada i koliko, niko od nadležnih trenutno ne zna.

Na auto-putu kroz Makedoniju imate tri naplatne rampe. Prva se nalazi posle nekih 16 kilometara od ulaska u Makedoniju. Putarina košta 60 denara (1,5 evra ako plaćate u evrima što je realno skuplje nego ako imate denare). Druga naplatna rampa je pre Velesa, na delu autoputa gde su leva i desna traka razdvojene, odnosno na 63. kilometru od ulaska u Makedoniju. Putarina košta 80 denara, 1,5 evra ako plaćate u evrima. Treća se nalazi neposredno pre isključenja za Prilep i Bitolj (ovde se odvajaju oni koji idu na Ohrid i na granični prelaz Medžitlija). Od ulaska u Makedoniju 94 kilometra. Putarina iznosi 60 denara.

Nakon oko 500 metara od graničnog prelaza Evzoni (makedonsko-grčka granica), u Grčkoj vas očekuje prva naplatna rampa, gde putarina košta 1,8 evra i to je sve što treba da platite ako idete na Kasandru, Sitoniju i Atos, popularne "prste". Iako je bilo najava da će putarine u Grčkoj drastično poskupti, od toga se za ovu sezonu odustalo, barem su tako preneli portali koji informišu o grčkom turzimu.

Tri naplatne rampe imate ako idete do Lefkade, a 4 ako putujete do Krfa, Sivote i Parge. Na svakoj je putarina 2,40 evra. Prva se nalazi kod mesta Nea Malgara. Od ulaska u Grčku na graničnom prelazu Evzoni imate 64 kilometra. Druga naplatna rampa se nalazi kod mesta Polimilos, na 135 kilometara od makedonsko-grčke granice. Treća putarina je kod mesta Malakasi, na 242. kilometru od granice. Četvrta naplatna rampa (oni koji idu na Lefkadu se isključuju ranije) je kod mesta Tiria, na 315. kilometru od ulaska u Grčku.

Ako idete do Stavrosa, Asprovalte i Vrasne, imate samo jednu naplatnu rampu (ne računajući onu kod Evzonija) na kojoj se plaća 2,40 eura. Nalazi se na 93. kilometru od ulaska u Grčku. Ako idete do Tasosa, imate još dve naplatne rampe, Moustheni (Kavala) i Iasmos (Komotini). Na obe se plaća po 2,40 eura.

Da biste u potpunosti mogli da izračunate koliko vas košta putovanje do Grčke, važno je znati i cene goriva. Tako, 1.43 evra staje litar dizela u Grčkoj, a litar 1,87 litar benzina. Benzin je u Severnoj Makedoniji 1,17 evra. Litar plina (TNG) u Makedoniji iznosi 0,57 evra, a u Grčkoj 0,92 - ovonedeljni su podaci. U Srbiji litar gasa košta 0,76, dizela 1,57, a benzina 1,47 evra.

Što se tiče Grčke, za vožnju kroz ovu zemlju vam nije potrebna međunarodna vozačka dozvola, kao ni za Makedoniju, za koju je s druge strane potrebna zelena karta. Opciono postoji potreba za dozvolom za upravljanje tuđim vozilom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu