Prijem za predstavnike Srba iz Hrvatske - iKragujevac


Vesti

Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Kragujevca svoj dan i ove godine obeližiće kulturno umetničkim programom koji uz učešće folkornih i pevačkih ansambala iz Vukovara, Bjelog Brda, Beograda i Kragujevca, organizuje kragujevačko Udruženje Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla”.

Za goste iz Hrvatske koji će u Kragujevcu boraviti dva dana i domaćine programa organizovan je svečani prijem u zgradi Gradske uprave.

Zadovoljstvo je da među kragujevačkim udruženjima postoji udruženje koje okuplja i povezuje Srbe iz Hrvatske i kroz kulturno umetnički izraz neguje identitet i izražavanje jednog naroda iz dve zemlje. Kroz jezik umetnosti pokazujemo da su naše veze neraskidive, a pored toga što se uspostavljaju još bolji i čvršći međusobni odnosi, ovakve posete otvaraju mogućnosti za nove međugranične projektne aktivnosti i saradnju, rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Delegaciju Srba iz Hrvatske predvodio je Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština koje kako je rekao već ima razvijenu saradnju sa velikim brojem gradova i opština u Republici Srbiji, i izrazio nadu da će se ona proširiti i na grad Kragujevac, u kojem boravi prvi put.

Zajedničko veće opština je međunarodno priznata institucija, osnovana na bazi Erdutskog sporazuma pre 22 godine koja štiti prava i interese srpskog naroda na Istoku Republike Hrvatske. Osnivač je Srpskog kulturnog centra u Vukovaru, a kroz rad pet odbora – za ljudska prava, obrazovanje, kulturu i sport, privredu i informisanje, zatim sopstvenu tv produkciju, radio emisije, novinski list “Izvor” na ćiriličnom pismu i portal srbi.hr radi na očuvanju nacionalnog identiteta i svega što je sa njim povezano, kazao je Jeremić. Saradnja Udruženja Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla” i kragujevačkog PMF-a počela je pre tri godine. Tada je odlučeno da se povodom obeležavanja dana Univerziteta u Kragujevcu, održi festival posvećen doprinosu Srba nauci “Tragom naših naučnika”. Prve godine festival je bio posvećen Nikoli Tesli, druge Milutinu Milankoviću, a ove godine Pavlu Saviću, kazao je Srećko Trifunović, dekan PMF-a u Kragujevcu.

Inače, kako je najavio predsednik Udruženja Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla”, Milan LJubović, u planu je da u Kragujevac na jesen dođu i politički predstavnici Srba i kulturno umetničkih društava iz Hrvatske i to iz Splita, Kistanja, Zagreba, a posle 20 i više godina predstavnici i grada pobratima Karlovca.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu