Za razvoj GIS-a izdvojeno 1,2 miliona evra - iKragujevac


Vesti

Evropska unija je preko razvojnog programa EU PRO izdvojila 1,2 miliona evra za razvoj geografskih informacionih sistema.

Jedan od odobrenih projekata je i Unapređenje i razvoj Geografskog informacionog sistema u Kragujevcu, Kniću i Rekovcu.

Ukupna vrednost projekta je preko 170 hiljada evra.

Geografski informacioni sistemi omogućiće lokalnim samoupravama da, koristeći savremenu računarsku tehnologiju, na jednom mestu prikupljaju, obrađuju i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj i resurse, ali i zainteresuju potencijalne investitore.

Ovim projektom unaprediće se geografski informacioni sistem grada Kragujevca i stvoriti novi za opštine Knić i Rekovac.

Rezultat projekta biće i zajedničko upravljanje otpadom, stvaranje informacione osnove za prostorne podatke o stanju transportne infrastrukture i javnih prostora.

To će pomoći i u promociji turističkih potencijala opštine Knić i Rekovac, kao i afirmaciji razvojnih potencijala i investicionih lokacija grada Kragujevca.

Uvođenjem geografskih informacionih sistema poboljšaće se rad lokalnih samouprava, jer umrežene institucije i objedinjene baze podataka omogućavaju efikasnije pružanje usluga građanima, investitorima i svim drugim korisnicima, a doprineće i boljem upravljanju zemljištem i proceni društveno-ekonomskih potencijala gradova i opština.

Evropska unija će preko EU PRO programa pružiti podršku lokalnim samoupravama u procesu uvođenja i razvoja GIS – a kroz nabavku softvera i hardvera kao i neophodne računarske opreme, pri čemu će najvažnija komponenta biti obuka zaposlenih u lokalnoj administraciji.
 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu