Gradonačelnik Nikolić uručio Plaketu Svetog Đorđa dr Milošu Kojiću - iKragujevac


Vesti

U Svečanom salonu Gradske uprave, u prisustvu rektora Univerziteta prof. dr Nenada Filipovića, zamenika gradonačelnika Ivice Momčilovića i člana Gradskog veća Danila Savića, gradonačelnik Radomir Nikolić uručio je Plaketu Svetog Đorđa dr Milošu Kojiću, koji zbog službenog puta van zemlje nije mogao da prisustvuje svečanoj sednici Skupštine grada 6. maja.

Ovim priznanjem, kaže se u obrazloženju, grad Kragujevac iskazuje duboko poštovanje i zahvalnost dr Milošu Kojiću koji je svojom privrženošću našem gradu, kontinuiranim, a nenametljivim prisustvom i angažovanjem na polju nauke i privrede, dao nemerljiv doprinos unapređenju potencijala, afirmaciji i promociji grada Kragujevca kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Dr Kojić prvi je diplomirani inženjer Odeljenja Mašinskog fakulteta beogradskog Univerziteta u Kragujevcu. Magistrirao je mehaničke nauke na PFM – u u Beogradu, a doktorirao tehničke nauke na Univerzitetu Rajs u Hjustonu.

Na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu bio je asistent, docent, vanredni, a od 1980. do 2007. godine redovni profesor. Obavljao je funkciju prodekana za nastavu, zatim dekana, prorektora i rektora Univerziteta.

Paralelno sa uspesima u srpskim nizao je uspehe i u međunarodnim naučnim krugovima. Bio je gostujući naučnik, a potom i viši naučni istraživač na Fakultetu za javno zdravlje Univerziteta Harvard, kao i gostujući profesor na Fakultetu za informacione tehnologije u zdravstvu pri Zdravstvenom centru u Teksasu i Metodističke bolnice u Hjustonu.

Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2018. godine. Autor je i koautor brojnih udžbenika, monografija i naučnih radova iz oblasti bioinženjeringa.

Profesor Kojić za sebe kaže da je lokalpatriota. U Kragujevac je došao iz Zakute zbog školovanja. Od škole je, priznaje, više voleo fudbal, ali nikada nije uspevao da šutne loptu kao DŽaja. Zbog toga je sebe pronašao u naučno – istraživačkom radu. Od fudbala i nauke još više voli Kragujevac u koji se uvek vraćao i koji je uvek i svuda afirmisao. Plaketa Svetog Đorđa predstavlja veliku čast ali i inspiraciju, rekao je profesor Kojić, zahvaljujući se na uručenom priznanju.4-27.jpg5-25.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu