Kragujevački mornar: Pomozite, umrećemo od gladi! - iKragujevac


Vesti

Ako napustimo brod, 3.500 evra koje smo zaradili nećemo dobili. Nestaje nam hrane, a ostali smo i bez struje, priča Kragujevčanin Njegoš Šarić (39) iz italijanske luke Brindizi

BEOGRAD - Panika!
Kragujevčanin Njegoš Šarić (39) i još 25 članova posade kažu da se tri meseca nalaze zarobljeni na grčkom brodu „Jonijan spirit“ u Brindizi na jugu Italije. Razlog - odbijaju da napuste palubu bez zarađenog novca. Kako saznajemo, pored Njegoša Šarića i pet mornara crnogorske nacionalnosti, na brodu se nalaze i državljani Albanije, Egipta, Ukrajine i Rumunije. Oni su još u junu preko agencije „Montemare“ iz Bara otišli na ovaj brod da zarade pare, međutim, isplaćena im je samo prva plata i od tada ni dinara nisu primili.

- Mi smo prevareni! Prvo smo morali da platimo 400 evra da bismo se ukrcali na ovaj brod, ne znam kako tada nismo shvatili da je to prevara. Ovde postaje užasno hladno, nemamo struju, a i hrane nam ponestaje. Brod je vezan u luci. Ne znamo zbog čega, ne znamo ni kome da se obratimo, ma ništa... - kaže Srbin Šarić, koji je radio na kontroli pasoša. Naglašava da ne smeju da napuste brod jer im onda nikada neće biti isplaćene pare.

- I da hoćemo, ne možemo da odemo jer nemamo ni dinara. Kako da stignemo do kuće? - pita se Šarić.

Merin Đukić iz Crne Gore kaže da su zvali agenciju „Montemare“, ali da od njih nisu dobili nikakav odgovor.

- Rečeno nam je da je kompanija stabilna i da neće biti nikakvih problema. Došli smo ovamo da zaradimo novac kojim bismo obezbedili porodice, a uspeli smo da dobijemo samo jednu platu. Duguju nam više od 3.500 evra. Najgore od svega je to što više ne mogu porodicu da okrenem jer nemamo ni struju da napunimo telefone ni pare da uplatimo kredit - kaže Đukić.

U agenciji „Montemare“ Kuriru su rekli da ne mogu ništa da komentarišu.

- Ne možemo vam pomoći. Nismo u mogućnosti da vam odgovorimo. Jedino, ako želite, možemo vam poslati saopštenje mejlom - rekli su nam iz agencije, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

 

Ambasade neobaveštene!

U srpskoj ambasadi u Italiji rekli su nam da za ovaj slučaj nisu čuli. Isto su nam rekli i u Ministarstvu spoljnih poslova u Crnoj Gori.

- Prvi put čujem za tako nešto. Zaista nismo dobili nikakvu informaciju - kažu iz Ambasade Srbije u Italiji, a identičan ugovor smo dobili i u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore. Do zaključenja broja odgovor iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije nisu poslali.

6 meseci 26 članova posade nalazi se na brodu
3 meseca nalaze se u luci Brindizi na jugu Italije
1 plata im je isplaćena 
400 evra su uplatili da bi se ukrcali

{jathumbnail off}

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu