Srbija bez GMO - Kragujevac 2019 - iKragujevac


Vesti

Javni skup "Srbija bez GMO" zakazan je u Velikom parku (kod fontane) za subotu 18. maj od 11 časova. Okupljanje je deo međunarodne akcije "Marš protiv Monsanta-Bajera" koja se i ove godine održava širom sveta. Šumadinci se okupljaju četvrtu godinu zaredom.

Okupljanje učesnika počinje od 10 časova i 30 minuta kod fontane na početku Velikog parka. Do 11 časova biće priređen program koji priprema Srpski ansambl "Smilje", deliće se edukativni materijal o GMO, organizovano je i fotografisanje.

Na istom mestu od 11 časova sledi predstavljanje stavova stručnjaka Srbije o genetički modifikovanim organizmima (GMO) i kompaniji Monsanto:

· prof. dr Miladina M. Ševarlića, agroekonomiste

· prof. dr Miodraga Dimitrijevića, genetičara

· doc. dr Tatjane Brankov, autora knjiga "Hrana budućnosti ili bioterorizam" i "GM sistemi ishrane i njihov ekonomski uticaj"

· prof. dr Danice Grujičić, načelnika Odeljenja za Neuroonkologiju KCS

Podsećamo, Monsanto se bavi proizvodnjom i prodajom GM semena na planetarnom nivou (od prošle godine je u vlasništvu Bajera), što u Srbiji nije dozvoljeno Zakonom o GMO, važećim od 2009. godine.

Na kraju ovog dela događaja biće pročitani stihovi pesme LJubivoja Ršumovića o GMO.

Potom počinje šetnja već redovnom trasom, bez ometanja saobraćaja - trotoarom ulice Kragujevačkog oktobra do Spomen-muzeja "21. oktobar". Tu se završava okupljanje, puštanjem balona sa obeležjem "Srbija bez GMO" i završnim fotografisanjem (obezbeđen je ram sa istom oznakom).

Organizator okupljanja u Kragujevcu je portal PRVI PRVI NA SKALI, nagrađen za rad o GMO 2015. godine i kopredlagač Deklaracije protiv GMO na teritoriji Kragujevca dve godine ranije. Konačnu verziju dokumenta kragujevački odbornici su jednoglasno usvojili 27. decembra 2013. godine.

Kragujevac je danas među 136 gradova i opština Srbije sa usvojenom Deklaracijom o GMO. Te lokalne samouprave koje su se opredelile da budu teritorije bez GMO predstavljaju 77,2% ukupne teritorije Srbije i 84,5% ukupnog stanovništva. Regioni bez GMO, inače, postoje širom sveta, a naročito su rasprostranjeni u Evropi.

Podršku skupu "Srbiji bez GMO" aktivnim učešćem u Kragujevcu i ovoga puta zvanično su potvrdili UG "Eko kamp fan", Planinarsko-ekološki klub "Gora", UG "Biram Kragujevac", Ekološko-istraživačko društvo "Mladen Karaman"... Među učesnicima će pojedinačno biti i pčelari, gljivari, članovi drugih ekoloških i srodnih organizacija iz grada, porodice sa decom i ostali zainteresovani sugrađana koji su od 2016. godine svake treće subote u maju u Velikom parku.

Okupljanje je nadstranačko - neće biti dopušteno isticanje stranačkih obeležja, kao i ranije.

Tehnički partneri kragujevačkog skupa "Srbija bez GMO" su: Dak mjuzik šop, Duo digital media, štamparije Lavirint i CT media.

Uz okupljanje u Kragujevcu, istovremeno se organizuju skupovi i u Beogradu - organizator je Društvo srpskih domaćina (DSD), zajedno sa UG "Ko nam truje decu" i "Zdrava Srbija"; u Nišu (Ekološki pokret Niša i Družina svetog kralja Milutina); kao i u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici (DSD).

Akcija je ove godine i međudržavna, prijavljeni su skupovi i u Republici Srpskoj - u Trebinju i Bjeljini.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu