Igre u porodici osnova za sigurne odnose između roditelja i dece - iKragujevac


Vesti

Osnovna škola “Radoje Domanović”, bila je domaćin centralne manifestacije obeležavanja međunarodnog Dana porodice, koju je u Kragujevcu organizovalo Savetovalište za brak i porodicu Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica” uz podršku grada Kragujevca. U sportskoj sali kragujevačke osnovne škole održano je finalno takmičenje u kvizu “Porodična slagalica” gde su se uz bodrenje dece i vaspitača, nadmetali roditelji 10 porodica koje su bile najbolje u takmičenjima organizovanim tokom proteklih meseca dana u predškolskim ustanovama.

Tradicionalna manifestacije koja se organizuje devet godina godina zaredom, ove godine osmišljena je sa namerom da se istakne značaj igara i zajedničkog vremena u porodici.

Svedoci smo toga da malo vremena u porodici provodimo zajedno, a i kada smo zajedno to vreme baš i nije dovoljno kvalitetno. Igra je kazala je Gordana Petronijević, rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu, jedan od načina da to vreme učinimo kvalitetnim. Igre su za decu jako važne. Kroz igru se ne stvara samo emocionalno stabilna, kreativna i socijalizovana ličnost. Kroz igru deca uče da sarađuju sa drugima, razvijaju komunikaciju, uče da dele, daju i primaju osećanja, uče šta je pravedno a šta nije. Igra u porodici predstavlja bazu za sigurne odnose između roditelja i dece, objašnjava Petronijević i ističe da su takvi odnosi osnova za razvijanje prave ličnosti.

Roditelji su se takmičili u veštinama, zatim kvizu poznavanja grada Kragujevca i prepoznavanja dečijih pesama i basni. Od 8. aprila do 8. maja u osnovnim školama bio je raspisan i konkurs za osmišljavanje porodičnih igara, a na manifestaciji od četiri koje je Komisija odabrala, predstavljen je najbolji “Porodična avantura”.

Pobednici u obe kategorije nagrađeni su biciklom, drugoplasirani u kvizu “Porodična slagalica” dobili su badminton set, a svi učesnici dobili su slatke pakete i zajednički porodični izlet 19. maja u Etno selu “Moravski konaci”. Nagrade je obezbedio grad Kragujevac.

Porodica je osnovni element svakog društva a samo zdrava i jaka porodica su budućnost za svaku zajednicu i za naš grad, rekla je dr Goradana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Međunarodni dan porodice i ova manifestacija su prilika da podstaknemo i nas i vas na promišljanje o snazi i temelju koji porodica predstavlja za jedno društvo. Porodica je gnezdo ljubavi, topline, rasadnik poštovanja, osnovnih ljudskih vrednosti i dostojanstva kazala je Damnjanović i svima u sistemu obrazovanja, predškolskih ustanova, pojedincima, roditeljima, koji tokom čitave godine brinu o deci i njihovom odrastanju čestitala Dan porodice i zahvalila se što doprinose unapređenju kvaliteta porodičnog života.3-26.jpg

5-22.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu