Reforma lokalnih finansija u Srbiji - iKragujevac


Vesti

Kragujevac je jedna od 33 lokalne samouprave u Srbiji, koja je potpisala memorandum o saradnji na unapređenju lokalnog finansijskog upravljanja i kontrole, kao i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

Sporazum je deo projekta „Reforma lokalnih finansija u Srbiji 2“, koji sa tri miliona švajcarskih franaka finansira Švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove ( SECO ), koga zastupa Ambasada Švajcarske u Srbiji, a predstavlja Švajcarska kancelarija za saradnju u Beogradu.

Cilj projekta je nastavak jačanja upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou radi unapređenja strateške raspodele javnih sredstava.

U ime grada Kragujevca, koji je nosilac projekta sa partnerskim opštinama Aranđelovac, Topola i Batočina, memorandum je potpisala Milijana Ratković gradski revizor.

Kragujevcu i partnerskim opštinama odobrena je tehnička pomoć za treću komponentu, a to je unapređenje sistema nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća (praćenje i kontrola fiskalnog rizika ).

Ideja je da se javna preduzeća što manje subvencionišu odnosno da se osposobe da budu profitabilna i taj prihod uplaćuju u budžet grada odnosno opštine, rekla je nakon potpisivanja memoranduma u izjavi za medije Nataša Pešić – Radosavljević načelnik Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj.

U sklopu programa „RELOF 2“, Ministarstvo privrede će razviti softver za izveštavanje o radu lokalnih i javnih preduzeća koji će biti univerzalan za celu Srbiju, a kroz koji će lokalne samouprave svakodevno moći da kontrolišu njihove finanasije. Bićemo umreženi sa svim javnim i javno – komunalnim preduzećima i društvima sa ograničenom odgovornošću čiji su osnivači grad Kragujevac odnosno opštine Aranđelovac, Topola i Batočina.

Program traje do 31. januara 2023. godine i podrazumeva, pojasnila je Pešić – Radosavljević, rad na svim nivoima, ne samo sa službama za finansije, nego i sa Nadzornim odborima, Skupštinama društava i članovima veća koji takođe moraju da prođu obuku.

Uvođenje finansijske kontrole i upravljanja i boljeg nadzora nad lokalnim javnim preduzećima prema rečima Branka Ružića ministra državne uprave i lokalne samouprave omogućava da, čelni i najodgovorniji ljudi opština i gradova, sagledaju situaciju u budžetu i povežu je sa planovima i ciljevima koje su postavili pred sebe da bi unapredili uslove života za građane u svojim sredinama i tako opravdali ukazano poverenje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu