Kada i kako se o trošku države odlazi na lečenje u inostranstvo - iKragujevac


Vesti

Od početka godine o trošku Budžetskog fonda u inostranstvo na lečenje je upućeno petnaestoro dece i jedna odrasla osoba. Radi utvrđivanja dijagnoze na ispitivanje je poslato i 38 uzoraka tkiva ili krivi obolelih. Član Nadzornog odbora Budžetskog fonda profesor Vladislav Vukomanović kaže za RTS da novca ima i da čak i ukoliko budžet bude premašen to neće biti problem da svi oni kojima je neophodno da idu na lečenje u inostranstvo to i ostvare.

Vladislav Vukomanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je od osnivanja Fonda 2014. godine urađeno mnogo u procesu informisanja pre svega lekara i referentnih zdravstvenih ustanova u celoj Srbiji oko mogućnosti da se oni koji nemaju optimalno lečenje u zemlji mogu poslati na lečenje u inostranstvo.

Ta informisanost je, dodaje Vukomanović, značajno porasla i kod građana.

Objasnio je proceduru za upućivanje na lečenje u inostranstvo.

"Neophodno je da lekarski konzilijum referentne zdravstvene ustanove, najmanje tri lekara, da predlog za upućivanje na lečenje u inostranstvo, zatim da roditelj, odnosno pacijent, podnese molbu da se dobije mesto odlaska, datum prijema, profaktura i sve se to preda u sekretarijatu Budžetskog fonda", rekao je Vukomanović.

Naglasio je da nakon toga procedura veoma brzo teče zahvaljujući ažurnosti lekara komisije.

"Više od 95 odsto pristiglih konzilarnih mišljenja je usvojeno, mi smo samo tražili modalitete da se to uradi na najbolji mogući način i sve u korist pacijenta", tvrdi Vukomanović.

Od osnivanja Budžetskog fonda 160 zahteva je odobreno, a najčešće su to kako kaže Vukomanović teške faze ili veoma retka hemato-onkološka stanja.

"To su i neke transplantacije organa – srca, jetre... Neurohirurške intervencije, veoma retka oboljenja centralnog nervnog sistema koja zehtevaju lečenje u specijalizovanim centrima u inostranstvu, zatim kod bolesnika sa cerebralnom paralizom, oboljenjima lokomotornog sistema, ortopedskim i drugim oboljenjima", dodao je Vukomanović.

Pored odlaska na lečenje u inostranstvo, Vukomanović smatra da je važno što je veliki broj i dece i odraslih pacijenata zbrinut na taj način što su inostrani stručnjaci došli u našu zemlju.

"Više od tridesetak pacijenata je operisano, a više desetina je pregledano u toku dolaska inostranih stučnjaka", naveo je Vukomanović i naglasio da je cilj da se to povećava.

Vlada Srbije dala je na raspolaganje dva aviona za prevoz pacijenata na lečenje, a Vukomanović kaže da to nije čest slučaj ali da ima slučajeva kada nije dovoljno da intervencija bude dobra, već i da organizacija bude savršena da bi se došlo do optimalnog rezultata izlečenja pacijenta.

Istakao je da Budžetski fond ima svoja budžetska sredstva, ali ima i donatorska sredstva, kao i da raste broj tih donacija i pozvao sve koji žele da pomognu da to učine.

"Ljudi prepoznaju značaj Budžetskog fonda koji radi sasvim u sinhronizaciji sa Republičkim fondom za zadravstveno osiguranje", zaključio je Vukomanović.

 

Izvor: RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu