Fijakerijada u jedinom šumadijskom eko-selu, nedaleko od Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Na petnaestak kilometara od Kragujevca, smešteno je jedno od najlepših šumadijskih sela Donje Grbice. Osim raskošne prirode koju brižljivo čuvaju, oko hiljadu žetelja tog sela čuva tradiciju i prenosi je na mlađe generacije. Iz ljubavi prema konjima, organizovali su prvu fijakerijadu, sa željom da postane tradicionalna manifestacija i mesto okupljanja i druženja.

Laganim kasom, stigli su iz cele Srbije na prvu Grbičku fijakerijadu. Brižljivo negovani paradni konji, karuce i čeze u kojima su se, davno vozili i njihovi preci, okupili su na jednom mestu, gotovo celo selo.

„Ovo je nešto, što je, siguran sam, naš narod, odavno čekao da se vrati nešto zaboravljeno, što je izgubljeno, što su naši običaji, naša tradicija“, kaže Dragan Bataveljić iz Konjičkog kluba „Šumadinac 2018“.

Grbice imaju čime da se pohvale gostima. To je jedino šumadijsko ekološko selo i vazdušna banja. Na brdu Gradina koje je sada obraslo šumom nalaze se ostaci srednjovekovnog Lazarevog grada. Zidan je od kamena iz obližnjeg majdana.

Živelo se ovde od davnina. I ostajalo. Dobri putevi, plodna zemlja, četvororazredna škola, ali i blizina grada doprineli su da kuće i danas budu pune.

Predsednik Mesne zajednice Donje Grbice, Dragan Marković ističe da se mladi, koji pretežno ostaju u selu, ne bave toliko poljoprivredom, već da imaju neku dodatnu delatnost.

„Deca su divna, njihovi roditelji su divni, pravi domaćini, uvek se odazovu svim našim aktivnostima, svoj organizaciji, ništa im nije teško i pored svojih seoskih obaveza“, objašnjava učiteljica Sanja Krstić Obradović.

A, prva fijakerijada i izbor za najlepše konje i zaprege se ne propušta.

Milan Miletić iz Kragujevca kaže da je neophodno dosta truda oko konja, od timarenja do šetnje, ali da je najvažnija ljubav prema ovim životinjama.

„Konj je jedna stvarno prelepa, plemenita životinja i zahvalno je biti sa njima“, navodi Rajko Jovanović iz Vrbica kod Aranđelovca i dodaje da je čovek mnogo opušteniji uz konje.

Putin, Vera, Cole, Zvezdan i njihovi ponosni vlasnici poneli su iz Donjih Grbica pehare, a svi učesnici lepe utiske. Želja domaćina je, da poput Crepaje, jednog dana postanu, poznati, baš po fijakerijadi.

 

Izvor: RTS

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu