POSKUPLJENJE STRUJE: Ovo je moguća računica cene kilovata - iKragujevac


Vesti

Delegacija Međunarodnog Monetarnog Fonda (MMF) počinje danas dvonedeljnu posetu Srbiji sastankom sa čelnim ljudima Ministrastva finansija i Narodne banke Srbije.

S predstavnicima države razgovaraće, između ostalog, o rezultatima strukturnih reformi i reformama koje se tiču EPS, a očekuje se i zahtev za povećanje cene električne energije i to za pet odsto. Ukoliko srpska strana pristane na ovaj procenat povećanja, računica pokazuje da bi prosečan mesečni račun za struju u domaćinstvima mogao da poskupi za 132 dinara.

Naime, prosečna potrošnja domaćinstva u Srbiji je oko 400 kilovata, pa sa sadašnjom prosečnom cenom od 6,6 dinara po kilovatu, a bez uračunatih poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, prosečan mesečni račun za struju iznosi 2. 640 dinara. Sa povećanjem od pet odsto, prosečan kilovat će koštati 6, 93 dinara a prosečan račun će biti 2. 772 dinara. Čak i sa ovim povećanjem, cena struje u Srbiji i dalje će biti najniža u Evropi, odnosno skoro tri puta niža od evropskog proseka.

Upravo približavanje domaćeg cenovnika nivou tržišnih cena jeste zahtev MMF i Svetske banke prema Srbiji već nekoliko godina.

Podestimo, električna energija u Srbiji je poslednji put poskupela u oktobru 2017. godine i to za dva odsto, a procenjeno je da je to mesečan račun prosečnog potrošača povećalo za 68 dinara. kako je tada objašnjeno, ovo povećanje bilo je jedna od mera u sklopu paketa za restrukturisanje EPS, do kojeg se došlo tokom razgovora s MMF, a nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke.

Međunarodni kreditori su i prošle godine predlagali poskupljenje kilovata, ali su predstavnici sprske vlade odbranili cenu električne energije dobrim rezultatima EPS. Da li je ipak došlo vreme za novo povećanje, biće poznato u naredne dve nedelje, koliko misija MMF boravi u Srbiji.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu