Konferencija o digitalnoj transformaciji u metalskom sektoru “DIGIT 2019” - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je za predstavnike kompanija metalskog i IT sektora održana konferencija “DIGIT 2019”, koju je radi uspostavljanja saradnje u procesu digitalne transformacije u Srbiji organizovao IKT klaster Centralne Srbije, a pod pokroviteljstvoma Nemačke agencije za razvoj (GIZ) – Projekta razvoja privatnog sektora (PSD).

Tema konferencije bila je “Digitalizovani lanci snabdevanja – uticaji i šanse za srpske dobaljače i pružaoce usluga tehnoloških rešenja iz oblasti IT-a, o kojoj su diskutovali predstavnici uspešnih kompanija i to MIND grupe, Metalac grupe i Simensa i IT stručnjaci, uglavnom vlasnici preduzeća koja kreiraju softverska rešenja za uspostavljanje digitalizacije u različitim proizvodnim procesima.

Konferencijom “DIGIT 2019”, IKT klaster Centralne Srbije obeležio je i šestogodišnjicu rada, koji je ostvario saradnju sa organizacijama iz ove oblasti na lokalnom i nacionalnom nivou, a kroz projekte i neformalne mreže partnerstva aktivan je i na međunarodnom nivou.

Imajući u vidu da dugo vremena partnerski radimo sa Nemačkom agencijom za saradnju, kako bi stvorili što bolju atmosferu za razvoj biznisa i IT-a u Centralnoj Srbiji, konferencija “DIGIT 2019” nije slučajnost, rekao je Branimir DŽenopoljac, direktor IKT klastera Centralne Srbije. Do sada smo realizovali projekte, koji su vrlo brzo i efikasno dali rezulate, a nadamo se da će spajanje dva sektora metalskog i IT, na konferenciji za čije smo predstavnike organizovali i B2B sastanke, dovesti do saradnje između kompanija radi digitalizacije proizvodnih procesa, dodao je DŽenopoljac.

Nemačka razvojna agencija želi da podrži mala i srednja preduzeća kako bi bila konkurentna na njihovom putu razvoja i kako bi postala deo dobavljačkih lanaca. Najveći izazov u tom procesu je digitalna transformacija, kroz koju naša preduzeća moraju da prođu. To je globalni trend i više nije pitanje da li to želimo ili ne, već je to nešto što moramo da uradimo kako bi smo bili na svetskim tržištima, kazao je Tomislav Knežević, senior menadžer PSD GIZ projekta.

Konferenciju IKT klastera Centralne Srbije, podržao je i grad Kragujevac, koji je u započetom procesu brendiranja izdvojio metalski i IT sektor. Kragujevac je odavno prepoznat kao grad metalske industrije, ali danas se već prepoznaje i kroz sektor informacionih tehnologija, rekao je Danilo Savić, član Gradskog veća za IKT, elektronsku upravu i “Pametan grad”. Do sada smo uveli dosta elektronskih usluga poput, eBeba, eVrtić, elektronske provere poreza građana i mnoge druge, digitalizovali gradski prevoz, počeli sa otvaranjem podataka. Ove godine počeće izgradnja sekundarnog državnog DATA centra, a metalski i IT sektor smo odabrali za proces brendiranja, jer u njima, ističe Savić vidimo našu budućnost.3-16.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu