Štab za vanredne situacije Kragujevca u stanju pripravnosti - iKragujevac


Vesti

Procena trenutnog stanja zaštite infrastrukture na vodotokovima, uspostavljanje 24 – časovnog monitorniga i analiza sopstvenih snaga i mogućnosti za preduzimanje mera odbrane od poplava bile su teme danas održane vanredne sednice Štaba za vanredne situacije, nakon upozorenja na moguću pojavu veće količine padavina u periodu od 12. do 15. maja.

U poslednje četiri godine, grad Kragujevac i JVP Srbijavode, svako u okviru svojih nadležnosti, intenzivno su radili na uređenju i održavanju vodotokova prvog i drugog reda. U četvorogodišnjem periodu grad Kragujevca uložio je značajna sredstva, nešto preko 40 miliona dinara, a ove godine u budžetu grada za te namene predviđeno je 4,7 miliona. Zahvaljujući radovima na čišćenju i uređenju korita vodotokova drugog reda, od 2015. godine na teritoriji grada prilikom većih padavina nije bilo ozbiljnijih problema.

Bez obzira na to, neprekidnim dežurstvima i monitoringom, pratiće se situacija na mostovima i rekama, naročito na kritičnim tačkama, kazao je komandant Štaba i gradonačelnik Radomir Nikolić. To se pre svega odnosi na stari Železnički most u Ilinoj vodi, zatim u naselju Lekina bara, u ulici Save Kovačevića i naselju Petrovac, gde kišna kanalizacija ne može da primi veliku količinu vode. Pored nasipa, vodostaja i stanja na mostovima, posebno će se nadgledati i klizišta. Mehanizacija je spremna, a na zalihama ima dovoljno džakova sa peskom. Ukoliko dođe do eventualnih poplava, za zbrinjavanje uroženog stanovništa spremna je hala Šumadija sajma odnosno hala Jezero.

Prema rečima Zorana Kočovića načelnika Uprave za vanredne situacije MUP – a Srbije, juče je izvršena provera kompletne mehanizacije, a 11 jedinica civilne zaštite sa 650 pripadnika je u stanju pripravnosti. Juče je organizovan i trening odbrane od poplava na terenu sa 47 pripadnika civilne zaštite.

Stanje na branama je, kako se čulo na sednici Štaba zadovoljavajuće i vodosnabdevannje grada nije i neće biti ugroženo.2-17.jpg1-16.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu