POMAMA ZA MAJSTORIMA U KRAGUJEVCU: Poslodavci nude platu i preko 800 evra - iKragujevac


Vesti

Inostrane kompanije u Kragujevcu za najtraženija zanimanja nude platu i do 800 evra. Potražnja za zanatlijama na Zapadu podiže i ovdašnje zarade

Inostrane kompanije metalskog kompleksa koje posluju u Kragujevcu od tržišta rada u srcu Šumadije traže da tokom narednih godinu dana zaposle više od hiljadu obučenih CNC operatera, bravara-zavarivača, farbara-lakirera i kovača. Poslodavci nude početne plate od 500, a za majstore sa iskustvom i više od 800 evra

U "Simensu", "Vaker Nojsonu" i kod "Fijatovih" dobavljača je konkurs za prijem novih radnika gotovo stalno otvoren, pa je Srednja stručna škola - nastala nedavnim spajanjem Politehničke i Prve tehničke škole - još pre nekoliko godina, u najkraćem mogućem roku, organizovala obuku traženih profila za "Fijat". Sada izlaze u susret i drugim kompanijama.

I, zaista, Iformator o radnicima koji su traženi u Kragujevcu - pod naslovom "Zanat u rukama", nastao uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske - pokazuje da su na listi deficitarnih mahom pomenute zanatlije. Radnicima sa ovim obrazovanjem se čak i "upoznavanje" sa novim radnim mestom plaća oko 350 evra.

Zaposleni koji su insistirali na tome da ostanu anonimni jer im firme zabranjuju da govore za medije, tvrde da je visinu plata nametnulo tržište, pre svega zahtevi "Fijata" i "Simensa". Kako kažu, za isti radndi angažman vrata su im otvorena i u Sloveniji, Švajcarskoj i Nemačkoj - za plate od 1.500 do 2.500 evra.

- Zbog duge procedure uvođenja novog obrazovnog profila, odlučili smo se za obuku kroz sistem neformalnog obrazovanja - kaže direktor Srednje stručne škole Siniša Kojić. - Posebno je značajno i to što je država nedavno, poštujući potrebe čak sedam inostranih kompanija, u otvaranje našeg školskog CNC trening-centra uložila 20 miliona dinara. Besplatnu obuku, inače, organizujemo i za zavarivače, te kovače, a prekfalifikacija nezaposlenih skoro da garantuje radni odnos.

SERTIFIKAT

Zahvaljujući nastavi koja je organizovana po najsavremenijim svetskim standardima, Srednja stručna škola je postala članica svetske mreže ECDL ispitnih centara. To će svim učenicima ove škole sa ocenom četiri ili pet, iz predmeta Računarstvo i informatika, omogućiti da dobiju međunarodni sertifikat koji je priznat u više od 150 zemalja sveta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu