Kragujevčani proslavljaju Dan grada - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac danas obeležava Dan grada – Đurđevdan – u znak sećanja na Skupštinu održanu 1818. godine u manastiru Vraćevšnici, kada je knez Miloš Obrenović doneo odluku da Kragujevac postane prestonica Srbije.

U zdanju Stare skupštine, danas će biti održana Svečana sednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti uručeno šest Đurđevdanskih nagrada za postignuća u prošloj godini.

Odlukom gradonačelnika Radomira Nikolića, Plakete Svetog Đorđa ove godine pripale su dr Miloju Nikoliću i dr Milošu Kojiću.

Centralna manifestacija povodom Dana grada organizuje se na Đurđevdan, ali čitav maj protiče u svečarskom raspoloženju.

Dobitnik Đurđevdanske nagrade za obrazovanje je Katarina Veljković, za humanitarni rad Gorica Dimitrijević, a za novinarstvo Jelena Tijanić.

Đurđevdanska nagrada za privatno preduzetništvo biće dodeljena Bratislavu Milanoviću, za umetnost Mirku Demiću, a za sport Srećku Otoviću.

Kragujevac će svoj praznik obeležiti u prisustvu brojnih gostiju među kojima su delegacije gradova pobratima: Mogiljeva, Mostara, Sirena, Jerihona, Foče, Piteštija, Ingolštata, Bjelsko-Bjala, Karare, Sijana, opštine Stari grad Sarajevo i južnomoravske regije Češke Republike.

Svoje prisustvo na svečanoj sednici lokalnog parlamenta potvrdili su ambasador Palestine Mohamed Nabhan, Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke, ekonomski savetnik u ambasadi Španije Havijer Alvares i Zoran Vulović, počasni konzul Belorusije.

Svečanosti će prisustvovati i predstavnici ministarstava pravde i kulture, Kancelarije za saradnju sa Kinom i Rusijom i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Među zvanicama su i delegacija Zubinog potoka, kao i počasni građani grada Kragujevca Mirjana Andrejević Kri i Tudor Pendijuk.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu