KRAGUJEVAČKI OLDTAJMER na tržištu dostiže cenu novog automobila! - iKragujevac


Vesti

Vlasnici najstarijih „fića“ i ljubitelji ovog automobila, koji se smatra simbolom bivše SFRJ, družili su se družili na jubilarnom okupljanju u Beogradu.

Najstarije „fiće“ koje su zainteresovani mogli da vide na platou ispred opštine Zvezdara, u okviru desetog međunarodnog „Fića kupa“, proizvedeni su pre više od 60 godina. Između 50 izloženih vozila našli su se različiti modeli, od onih za gradsku vožnju do onih koji učestvuju na trkama.

„Fića“ se u Kragujevcu prozvodio od 1955. do 1985. godine i za većinu Jugoslovena je bio prvi automobil koji su vozili.

„Ja sam mog 'fiću' kupio 1978. godine, 7. aprila mislim, i sve vreme ga vozim", kaže Slobodan Filipović.

„To je auto za lične potrebe i familiju. Ne bih ga u životu prodao, premda sam uložio dosta u njega, ali i ne verujem da bih i dobio taj novac“, rekao je Bogdan Jovanović.

Za trideset godina „Zastava“ je prozvela blizu 925.000 „fića“ ali je u voznom stanju tek nekoliko stotina.

„'Fića' teško prolazi tehnički pregled i to je problem 'fićista', kojih ima oko 100. Danas imamo jednu lepu cifru ovde. Beograd počinje serijal okupljanja 'fićista', neki od njih učestvuju na trkama na zvaničnom prvenstvu Srbije. Mnogi su pozvani u Bosnu i Makedoniju, da tamo pokažu kako je šampionat bez 'fića' prazan, kako nam nedostaje, kako su ''fiće' prvo slovo azbuke kada je vožnja u pitanju, i trkačka i svakodnevna“, izjavio je Čedomir Brkić, automobilista i novinar.

„Ovo je peta sezona i imamo 23, 24 takmičara. Ne dođu svi na istu trku. Do sada nas je bio najviše 15, nadam se da će se to popraviti“, rekao je Savo Jančević iz Udruženja fićista iz Beograda.

„Fića“ se smatra oldtajmerom i na tržištu može dostići cenu novog automobila.

„Može da izađe i do 3.500 evra, samo restauracija. Realno možete, u solidnom, stanju 'fiću' naći za oko Za oko 1.000 evra, pa do šest i sedam hiljada za stare modele sa kontra vratima, odnosno original 'fiat 600'", Rekao je Peđa Milosavljević, predsednik Udruženja fićista iz Beograda.

Okupljanja poput ovog na Zvezdari se organizuju u cilju promocije automobilizma, sporta i turizma, ali su istovremeno i prilika da 'fićisti', kako sebe nazivaju, razmene delove za svog ljubimca, bliže se upoznaju i pomognu onima koji žele da kupe ovaj auto. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu