Sajam cveća i hortikulture u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Sajam cveća i hortikulture u Kragujevcu okupio je preko stotinu izlagača iz cele Srbije. Ljubitelji cveća imaju priliku da na jednom mestu pronađu dekorativno bilje, semensku robu, egzotične uvozne vrste, drvoredne sadnice i četinare, ali i ukrasne baštenske saksije i predmete namenjene terasama i dvorištima.

Šarenoliko cveće u zanimljivim saksijama, egzotične vrste biljaka i zelenilo listopada i četinara okupilo je ljubitelje cveća u Kragujevcu a svako od njih traži najlepši primerak za svoja dvorišta i terase.

"U ovom periodu najviše traže sezonsko cveće, traže viseće surfinije, petonije, muškatle, traže sitno cveće koje će da im upotpuni ambijent u baštama i terasama i podnosi lepo visoke temperature uglavnom", kaže Boris Marjanović, cvećar iz sela Tečić, Rekovac.

"Najviše se kupuje muškatla, kadifa, petonija, a u poslednje vreme sitno cveće ide više jer nemaju novca ljudi, ono je jeftinije i prođu lepo sa njim", ističe Gligorije Suzić, cvećar iz sela Nikšić, Batočina.

Kaktusi su vrlo traženi i popularni jer ih je lako održavati, ne traže posebnu vrstu zemljišta i zauzimaju malo prostora iako pojedine vrste mogu da dostignu i zavidnu težinu.

"To je Ehino kaktus grosoni, ima otprilike oko 20 godina, inače je to biljka koja može da živi preko 150 godina, u prirodi dostigne metar i po do dva u prečniku i može da bude teška i do tonu i po. Ovakvi primerci koje ja imam bi bili negde oko 10, 12 do 15 hiljada, a u našim uslovima idu i skuplje jer dosta sporije rastu", kaže Damir Čudić, cvećar, Kragujevac.

Kod rasadničara su aktuelne cvetne forme drveća, ali i zeleni listopadi i četinari koji se koriste kao prirodne ograde.

"Trenutno su najuaktuelnije te cvetne forme kao što je japanska trešnja, neke te ukrasne vrbe kuglaste, tuje koje se sade za žive ograde za zelene zidove", navodi Slađana Veselinović, rasadnik Lipa, Kruševac.

"U našom asortimanu imate preko 40 vrsta magnolija. Negde od sredine februaru već kreću bele sorte sa cvetanjem, tako da su tada jako upadljive a sada kako prolazi godina, april i maj mesec dolaze sve tamniji i tamniji varijeteti", kaže Vladan Stanojčić, rasadničar, Vrnjačka Banja.

Pored cveća aktuelna je i potražnja za ukrasnim baštenskim saksijama, fontanama i različitim dekorativnim premetima kojima mogu da se ispune dvorišta i terase i tako postanu prave male oaze mira.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu