Žrtve nasilja imaće narukvice povezane s MUP-om - iKragujevac


Vesti

Kako bi se nasilnicima stalo na put, Ministarstvo unutrašnjih poslova najavljuje novu meru – sistem narukvica za žrtve i počinioce nasilja. Uvodi se u okviru trogodišnjeg projekta "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji" koji finansira Kraljevina Norveška.

Od početka godine ubijene su četiri žene, a jedna od njih pre dve nedelje. Ona je ranije prijavila nasilje i pretnje bivšeg muža, pa mu je bila izrečena mera zabrane prilaska i oduzeto oružje. Kako bi se slične situacije sprečile, država najavljuje nova pravila.

"Jedna od novina koja će biti uvedena ovim projektom jeste nova mera zaštite. Sistem narukvica za žrtve i počinioce nasilja. Narukvice će biti povezane sa policijskim upravama kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti, da su u problemu, kako bi policija mogla odmah da reaguje", istakla je državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Policija je ove godine uhapsila 407 osoba zbog porodičnog nasilja, a doneto je ukupno 6.890 hitnih mera privremenog udaljenja i zabrane prilaska žrtvi nasilja. Ipak, statistika pokazuje da najveći broj ubijenih žena nikada nisu prijavile nasilje. Nije niko ni iz njihove okoline.

Iskustvo iz evropskih zemalja je da uz prevenciju i propise mora da ide i promena pogleda na nasilje.

"Nasilje u porodici, naročito nad ženama, teško je istražiti, a ljudi ga ne prijavljuju. Neki iz kulturno-istorijskih razloga, neki misle da to nije ozbiljno, a zapravo govorimo o veoma nasilnom i ozbiljnom krivičnom delu", rekao je ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad.

Da broj ubijenih i zlostavljanih žena bude manji, udružili su se nevladin i vladin sektor. Finansijska podrška stiže iz Osla, a sprovodi organizacija "UN Women".

"Ključni faktor uspeha našeg rada je integrisani odgovor, da svi zajedno radimo, i da sve znanje i resurse koje imamo stavimo u svrhu borbe protiv nasilja i stereotipa", poručila je Milana Rikanović, šefica Kancelarije "UN Women",

U Srbiji 2013. godine ubijene su 42 žene, a prošle 33. Poslednjih deset godina, oko 400 žena ubili su njihovi partneri.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu