Uporedili smo cene prevoza u Subotici, Beogradu i u Kragujevcu, koji imaju elektronske karte: Koja kartica je najbolja: "subus", "busplus" ili "eKG"? - iKragujevac


Vesti

Kragujevac je treći grad u Srbiji koji dobija elektronski sistem naplate u gradskom prevozu. Najveći i najpoznatiji sistem je beogradski "busplus", a u Subotici postoji jedan sličan sistem zvani "subus".

Od 1. maja Kragujevčani više neće kupovati markice, već će uplaćivati mesečne elektronske dopune, baš kao što to već 7 godina čine Beograđani. Novi sistem olakšaće naplatu, omogućiti vremenske karte i dispečarima olakšati posao, jer će se tačno znati gde se koji gradski i prigradski autobus nalaze u realnom vremenu.

Putnici u Kragujevcu takođe će preko svojih mobilnih telefona moći da saznaju koliko je autobus udaljen od njihove stanice.

Dakle, sistem će funkcionisati slično kao u Beogradu, a validatori će izgledati isto kao i beogradski, jer je za ovaj projekat angažovana i ista firma "Apeks".

- Sistem elektronske naplate karata eKG, po ugledu na beogradski BusPlus, stigao je i u Kragujevac, čime će ovaj grad dobiti najsavremeniji sistem gradskog i prigradskog prevoza u regionu. Od 1. maja počinje potpuna implementacija novog Sistema i na snagu stupaju nove cene. U opticaju će biti eKG kartice, dok će oni koji se ipak odluče na kupovinu karte kod vozača morati da izdvoje znatno veći iznos novca. Kompanija Apex Solution Technology pobedila je na tenderu Gradske agencije za saobraćaj GAS koja će naredne dve godine od Apex-a zakupljivati sistem - kažu u "Apeksubus cene.jpgZa razliku od Beograda, Kragujevac je zadržao i pojedinačnu kartu, koja će koštati 70 dinara, dok će vremenska biti 90 dinara i važiće dva sata, a ne sat i po kao u Beogradu.

- Cena pojedinačne vožnje koštaće 70 dinara, a novina je vremenska karta. Zanimljivo je kako će se obračunavati vožnja za vremenske karte koje će trajati 120 minuta. Sa eKG kartice 70 dinara će se skidati kada se putnici prvi put otkucaju na validatoru. U roku od dva sata, ako promene prevoz i ponovo se otkucaju, sa kartice će se skidati još 20 dinara, a svako naredno otkucavanje u toku 120 minuta od prvog otkucavanja je besplatno, iako će karta morati da se čekira na validatoru pri svakom ulasku u autobus. Vremenska karta neće isticati čak i ako se otkuca na validatoru samo minut pre isteka drugog sata, pa će putnici moći bezbrižno da se vozie dalje - objasnili su u "Apeksu".

Uvode se personalizovane karte za mesečne dopune, nepersonalizovane karte, ali i dnevne - za 1, 3 ili 5 dana. Dopune će biti moguće na oko 80 prodajnih mesta u gradu.

Za razliku od Beograda, dnevna karta kupljena na kiosku moći će da se iskoristi u roku od 90 dana. Dakle, vreme će da teče od trenutka validacije, a ne od trenutka kupovine karte.

Naravno, tarife i cene određuje Grad Kragujevac, a ne "Apeks" koji će samo održavati sistem "EKG" i sprovoditi naplatu.

Nije poznato kakvi su detalji ugovora "Apeksa" i Grada Kragujevca, ali rok od svega dve godine važenja ostaviće Gradu mogućnost da, ako im se sistem ne dopadne, ugovor ne obnove. U Beogradu ugovorna obaveza bila je nešto složenija, pa, uprkos nekim kritikama, "busplus" i dalje funkcioniše u glavnom gradu.

SUBUS RADI VEĆ 7 GODINA

U Subotici od 2012. funkcioniše sistem "subus", koji ne održava "Apeks", a putnici su u obavezi da validiraju karticu i pri ulasku u autobus i pri izlasku. Ko ne očita svoju karticu kada izlazi, naplaćuje mu se najviša cena karte. Nema šverca, a kontrolori se ne svađaju sa putnicima.

U Subotici je izrada kartice nešto skuplja nego u Beogradu i Kragujevcu (400 dinara), ali je cena karte jeftinija. Od vremenskih karata postoji vikend kartica, koja košta 300 dinara.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu