Obeležen Svetski dan Roma u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje organizovao je prijem za predstavnike romskih nevladinih organizacija i tom prilikom uručio zahvalnice grada za uspešno realizovane projekte i partnerstva sa lokalnom samoupravom grada Kragujevca. Čestitajući svim pripadnicima nacionalne manjine Svetski dan Roma, prof. dr Manojlović je istakao da je u proteklih godinu dana grad Kragujevac mnogo toga učinio kako bi se unapredio njihov položaj.

Pored usvojenog Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma za period 2019-2021. godine, romsku zajednicu podržavamo finansiranjem programa i projekata od javnog značaja koje realizuju udruženja u iznosu od nešto manje od 900 hiljada dinara a uključeni smo i u program Romacted, koji sprovodi Evropska unija i Savet Evrope, rekao je prof. dr Nedeljković, član Gradskog veća.

Simboli romske nacionalne manjine usvojeni na Prvom svetskom kongresu Roma održanom u Londonu 8. aprila 1971. godine kada je i utvrđen datum Svetskog dana Roma odlukom Ujedinjenih nacija su zastava plavo zelene boje sa crvenim točkom u centralnom delu, himna Đelem đelem i usvojen je termin Rom što na jeziku ove nacionalne manjine znači čovek.

Zahvaljujući lokalnoj samoupravi i svim romskim organizacijma na partnerstvu i uspešnoj saradnji u protekloj godini, Zoran Pavlović koodrinator za romska pitanja istakao je uspešan petogodišnji rad Mobilnog tima za inkluziju Roma i pozvao sve svoje sunarodnike da u okviru svojih mogućnosti pruže podršku da se položaj Roma u zajednici poboljša i unapredi.

Zahvalnice grada dobile su organizacije Romanipen, Roma Centar, Romski informativni centar, Romacted, Integrativni Global centar, Bahtalipe i Romski kulturno prosvetni centar.

Danas, povodom Svetskog dana Roma ispred zgrade lokalne samouprave grada Kragujevca postavljena je romska zastava koja se vijori u još 10 gradova i opština u kojima se sprovodi program Romacted.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu