Maturanti iz Kragujevca pokrenuli biznis sa 10.000 dinara i danas primaju prave plate: Od korova prave lekovite gumene bombone - iKragujevac


Vesti

Petoro maturanata Srednje medicinske škole "Sestre Ninković'' iz Kragujevca, u okviru svoje učeničke kompanije napravilo je lekovite gumene bombone koristeći jedan korov i povrće koje mahom koristimo za supu.

Oni su rešili da u centar pažnje stave maslačak i šargarepu, jeftine biljke, i sa samo 10.000 dinara pokrenuli su proizvodnju. Osim lekovitih gumenih bombona napravili su i sprej za kožu i pastu za zube. To im je donelo prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija.

- Mi jesmo učenici medicinske škole, posao će nam biti da lečimo bolesne, ali smo hteli da u centar pažnje stavimo prevenciju i to uz pomoć lekovitog bilja i povrća. Njihova lekovita svojstva koristili smo za malo neobične proizvode - kaže Nikola Adamović, direktor marketinga učeničke kompanije.

Gumene bombone koje su ovi učenici napravili imaju tri aktivne supstance - inulin, beta karotin i tanin. Veoma su bitne zato što izlučuju toksične materije iz organizma, tačnije iz bubrega i jetre. Učenici ove bombone preporučuju osobama sa "slabim" metabolizmom, gojaznima i dijabetičarima jer bombone ne sadrže glukozu niti veštačke zaslađivače.

- Naš drugi proizvod je sprej koji mogu koristiti osobe koje imaju suvu kožu, probleme sa aknama i celulit. Treći proizvod je pasta za zube koja jača dentine i čisti usnu duplju, a preporučujemo je prvenstveno tinejdžerima, da bi sačuvali zube na vreme - objašnjava Jovana Petrović, direktorka proizvodnje kompanije koja nosi naziv "Biocare".

Tek punoletni đaci kragujevačke Medicinske škole razmišljali su o zdravlju, ali i o finansijskom delu poslovanja. Zbog toga su birali biljke kojih na našim prostorima ima dosta, jeftine su, a potencijal im nije dovoljno iskorišćen, pojašnjava Nemanja Jovanović, generalni direktor kompanije.

Učenička kompanija osnovana je u septembru prošle godine, do sada su napravili po 100 proizvoda od svake vrste, a oni koštaju od 200 do 250 dinara. Dosta su već prodali, pa nove prave po narudžbini. Početni kapital firme bio je tek 10.000 dinara, kaže Dunja Pavlović, direktorka finansija. Tamara Radovanović, zamenica generalnog direktora, objašnjava da su đaci sve proizvode napravili u školskoj laboratoriji. Iza njih je mnogo sati rada, pre i posle časova.

- Možda je bilo najteže napraviti bombone jer je potrebno dosta vremena pošto mi nismo fabrika već početnici. Za jednu teglicu bombona je potrebno nešto više od sat vremena. Koren maslačka je bogat inulinom u martu tako da nam je to išlo na ruku jer svi naši proizvodi sadrže koren maslačka- kaže Tamara.

Biljana Petrović, mentorka ovih đaka, kaže da je izuzetno zadovoljna zbog inicijative učenika da prirodu u službi zdravlja vrate na velika vrata. Sofija Vukelić- Miletić, profesorka i mentorka, naglašava da je početni kapital za učeničke kompanije, potreban za kupovinu materijala, obezbeđen od prodaje proizvoda koji se prave na školskoj farmaceutskoj praksi. Ipak, taj novac nije dovoljan.

- Ovim putem bih apelovala na institucije, privrednike i sve one koji mogu da doprinesu ovom radu, da pomognu, jer ova deca imaju zaista jako puno ideja- kaže Sofija Vukelić- Miletić.

Dve kragujevačke kompanije već su deci pomogle poklanjajući im pakovanja za pastu i sprej, kao i deo materijala, a Institut za javno zdravlje proverio je kvalitet njihovih preparata. Inovativni proizvodi kragujevačkih medicinara doneli su im prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu