VK Radnički osvojio Kup Evrope - iKragujevac


Vesti

Kragujevac i Šumadija slave! Radnički je u svojoj kratkoj istoriji uspeo da se domogne prvog evropskog trofeja!

Vaterpolo klub Radnički je u debitantskom učešću u Evropi uspeo da se domogne evropskog trofeja!

Pobedama nad Florencijom, najpre u Italiji (8:4), a u subotu uveče i u Kragujevcu 7:6 (2:1, 2:2, 1:1, 2:2) Radnički je osvojio Kup Evrope i postao je druga ekipa u srpskoj istoriji koja se domogla tog pehara, posle Partizana.

Trener Dejan Udovičić i ceo stručni štab završio je u bazenu kragujevačkog sportskog centra "Park".

Vanja Udovičić je bio jedan od inicijatora projekta formiranja jakog vaterpolo kluba u Kragujevcu, a kada je ideja postala stvarnost, izjavio je da želi trofej baš u ovom takmičenju, jer mu, uz olimpijsko zlato, samo on nedostaje.

I Vanja je uspeo! Zajedno sa Filipom Filipovićem, Aleksandrom Đirićem, Slavkom Gakom, Crnogorcima Zdravkom Radićem i Borisom Zlokovićem, Hrvatom Damirom Burićem i ostalim saigračima.

Florencija se pokazala kao dostojan rival u finalu. Iako je Radnički imao ubedljivu prednost iz prvog meča, Florencija je došla u Kragujevac sa željom da napravi podvig, ali je poznavaocima ove igre bilo jasno da iskusni kragujevački "drim tim" neće ispustiti takvu šansu.

Od početka meča Radnički je vodio, čvrstom odbranom je odbijao nalete Florencije. Zdravko Radić je bio odličan na golu, kada bi italijanski igrači "pobegli" čuvarima.

Bilo je i padova u igri Radničkog, možda i zbog prevelike želje da što pre "zapečate" ono što su započeli u prvom meču.

Kvalitet je presudio i Kragujevac je dobio prvi evropski vaterpolo trofej.

Trener Dejan Udovičić: "Mi smo tek počeli da pravimo klub pre godinu dana i napraviti ovakav uspeh je nezabeleženo, pogotovo što smo dobili sve utakmice od početka takmičenja. Ja imam odličan odnos sa igračima, ja verujem njima i oni meni i ta simbioza je dovela do ovoga".

Vanja Udovičić: "Drago mi je što je utakmica bila na nivou finala ovakvog takmičenja. Hvala svima i onima koji su pomogli ovaj projekat i svima koji su nas podržavali. Nastavljamo niz koji je Partizan započeo u evropskim takmičenjima. Kragujevac, Srbija i Šumadija ovo zaslužuju i hvala svima koji su verovali u nas".

- TOK UTAKMICE -

I ČETVRTINA (2:1)

Odmah na startu igrač više za Radnički. Damir Burić je promašio sa dva metra. Nakon neuspešnog napada Italijana, Vanja Udovičić, u svom stilu, ispod ruke rivala, šalje loptu u mrežu za 1:0. La Pena je pokušao da iznenadi Zdravka Radića, ali crnogorski golman ne spava.

Naredni napad i drugi igrač više za Radnički. I opet ništa. "Žabica" Slavka Gaka je otišla iznad gola Florencije. Italijani ne mogu da priđu golu Radničkog. Treći igrač kragujevačke ekipe više bio je uspešan. Filip Filipović za 2:0.

Čvrsta i agresivna odbrana Radničkog, za koju Italijani, pojačani dvojicom Španaca, nemaju rešenje. Udarac Giljerma Moline zaustavila je stativa. Prvi igrač više za Florenciju i gol Đakoma Binija.

II ČETVRTINA (4:3)

Letvrti igrač za Radnički, ali ponovo je Slavko Gak bio neprecizan. Odmah na drugoj strani ista situacija. Ali, Radić je zaustavio udarac Federika Paganija. Kakva akcija Radničkog za 3:1! Boris Zloković je uplivao, video je Gaka samog na drugoj stativi i asistirao mu je iz okreta, a nekadašnji igrač Partizana lako je pogodio mrežu - 3:1.

Sjajno je golman Radničkog zaustavio kontranapad Florencije i spasao siguran gol. Potom novi igrač više za Radnički. I gol Filipa Filipovića, drugi na meču! Radnički je poveo 4:1.

Na drugoj strani, Florencija je imala igrača više, ali je Radić ponovo odličan. Međutim, u nastavku akcije levoruki Bini je ponovo pogodio - 4:2 za Radnički. Italijanska ekipa je potom ponovo imala igrača više i opet gol.

III ČETVRTINA (5:4)

Florencija je otvorila treći period golom Alberta Espanjola, koji je doneo izjednačenje 4:4. Stao je Radnički u napadu, ali je ponovo bio u prednosti nakon novog realizovanog igrača više. Filipović je odlično asistirao do Borisa Zlokovića koji tako nešto ne propušta - 5:4.

IV ČETVRTINA (7:6)

Nije uspela Florencija da izjednači sa igračem više, Radnički se odbranio. Nekoliko neiskorišćenih napada na obe strane, ali Radnički ima veliku prednost iz prvog meča... Probao je Filipović lobom, ali je prečka spasila Florenciju.

Florencija je oštećena u poslednjem delu utakmice. Bio je dosuđen penal, Molina je pogodio unutrašnji deo mreže, ali se sudijama učinilo da je bila stativa, pa nisu priznali čist gol!

Sudije su potom napravile kompenzaciju, pa su vrlo brzo dosudile drugi penal za Florenciju. Molina je ponovo pogodio, s tim što mu je ovaj put priznat gol. Izjednačenje nije dugo trajalo, jer je Zloković napravio majstoriju na svojoj centarskoj poziciji. Imao je Molinu na leđima, a Crnogorac je šraubom pogodio mrežu - 6:5.

Tačku na utakmicu stavio je Đorđe Filipović, koji je svojevremeno sa Partizanom, takođe osvojio ovaj trofej.

IGRAČ VIŠE: Radnički 4/7, Florencija 4/6.

PETERCI: Florencija 1/2(?)

- STRELCI -

RADNIČKI: Filip Filipović i Boris Zloković po 2, Vanja Udovičić, Slavko Gak i Đorđe Filipović po jedan.

FLORENCIJA: Đakomo Bini i Frančesko di Fulvio po 2, Albert Espanjol i Giljermo Molina po jedan.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu