Kada je Kragujevčanka počela da se porađa u automobilu, naišao lekar koji je već IZVODIO ČUDA - iKragujevac


Vesti

Juče u 6.45 sati ujutru na raskrsnici kod Studentskog doma u Kragujevcu odigrala, žena je bukvalno počela da se porađa na ulici. Klinički centar je udaljen oko 500 metara od mesta događaja, ali nije bilo vremena da trudnica stigne do akušera, iako je njen muž vozio ka bolnici. Imali su sreće, naišla je Hitna pomoć i ubrzo je na svet došla zdrav dečak.

Mamu u vozilu Hitne pomoći porodio je dr Jovica Uštević, uz pomoć medicinske sestre i vozača. Dr Uštević nam kaže da se sve dogodilo na brzinu u saobraćajnom špicu, dok su se vraćali sa terena iz Dragobraće.

- Kod Velikog parka smo videli vozilo, koje je išlo u istom pravcu sa nama, i tražilo je da intervenišemo... Svirali su, ablendovali farovima. U prvi mah smo mislili da želi samo da prođe, ali smo onda shvatili da sa sobom vozi ženu, koja je počela da se porađa. Stali smo na semaforu, u blizini Studentskog doma, gde je bilo moguđe parkirati. Brzo smo prebacili ženu iz automobila u sanitet, mada smo već najavili da treba da nas čeka ekipa u bolnici, bilo je kasno za transport, jer je glavica detetu već počela da izlazi - priča dr Jovica Uštević.

Dok je otac deteta bio uznemiren i uplašen, majka je bila pribrana i sarađivala je sa lekarom, koji je, u Kragujevcu poznat kao majstor za porođaje na terenu, jer mu je ovo, prema njegovoj evidenciji, već osmi u karijeri.

- Porođaj je završen dobro, i rođeno je zdravo muško dete. Saznali smo da je ovoj ženi to drugo dete. Kada smo stigli u Urgentni, predali smo drugim doktorima bebu i porodilju. Otac je autom išao za nama, i kada je video sina, počeo je da skače od sreće...

Kako je rekla direktorka Hitne pomoći, Ana Vasović, beba je na rođenju imala 3,6 kilograma i bila je dugačka 51 centimetar. Osim doktora Jovice Uštevića, ekipu Hitne pomoći su sačinjavali medicinska sestra Tanja Otašević i Miodrag Živadinović, vozač.

Inače, dr Jovica Uštević je žene porađao i na sred nadvožnjaka, a u februaru 2010. godine je dospeo u žižu javnosti zbog podviga kada je, kako je i pisao "Blic", prevremeno rođenu bebu tešku samo 1,3 kilograma uspeo da oživi reanimacijom i davanjem disanja usta na usta i ako je pronađena u WC šolji bez znakova života.198.png

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu