Život astronauta može da bude lakši iz IZUM KRAGUJEVAČKIH ĐAKA, ali im fali 6.000 evra da to i PREDSTAVE AMERIKANCIMA na važnom takmičenju - iKragujevac


Vesti

Srbija je ušla u elitu zemalja koje se bave robotikom i modernim tehnologijama zahvaljujući svojim đacima koji imaju tek 16 godina. Sedmoro učenika iz Kragujevca uspelo je da se plasira na svetsko takmičenje u robotici, koje će se održati 17. aprila u Hjustonu u SAD.

Đaci će se u Hjustonu predstaviti svojim projektom kojim pokušavaju da olakšaju život astronautima i reše problem toga što oni ne osećaju miris i ukus hrane u svemiru. Tako su pomoću 3D štampača napravili "food inhalator", u koji će da se stavlja bočica sa mirisom hrane. On se stavlja na nos, astronauti osećaju miris i onda jedu kao da su kod kuće. Svako pakovanje hrane po njihovoj zamisli treba da ima svoju bočicu mirisa za jednokratnu upotrebu.

Ekipa "Pk Gang" u kojoj su učenici osmog razreda Marta Špica, Ivan Grego i Anja Mijailović, koji nastavu pohađaju u odeljenju za talentovane u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, te učenici prve godine te škole Dunja Mihajlović, Milica Todorović, Milutin Milojković i Mihajlo Šundović, plasman u Hjuston su ostvarili na takmičenju u Sloveniji gde su bili prvi. U ekipi sa njima su profesori Katarina Veljković, Ljubica Mudrić Staniškovski, Marina Jelenić i Ana Stanković.

- Lego liga u robotici osnovana je 1999. kao ideja da se mladi zainteresuju za nauku, tehniku i programiranje. Srbija već pet godina učestvuje na tim takmičenjima sa još 98 drugih zemalja. Tu je 320 ekipa sa 40.000 učesnika. Takmičenje ima tri kategorije. Prva je "Osnovne vrednosti" u kojoj se gleda timski rad i sportsko ponašanje prema ostalim ekipama. U drugoj "Projekat", koji je svake godine drugačiji, zadaje se izazov učenicima, a ove godine je bio u vezi za problemima sa kojima se astronauti susreću pri dužem boravku u svemiru. Treća kategorija je konstrukcija i programiranje robota od lego kockica - kaže Ana Stanković, profesorka matematike.

Kragujevački đaci su u slovenačkom Celju prikazali robota kog su sami napravili i programirali.

- On se kreće po specijalnom stolu, simulaciji svemira, koji je za sve takmičare isti. Cilj je da se za dva i po minuta uradi što više prepreka. Disciplina u kojoj su pobedili je "Timska igra", i u njoj su lopte koje su obojene kao planete. Zadatak je bio da ih prenesu i rasporede pomoću posebnih štapova. Bili su najbolji jer su sarađivali bez greške - kaže profesorka.

Nedostaje im 6.000 evra, pomoć obećana

Đacima iz Kragujevca potrebno je 16.000 evra da bi otišli u Hjuston. Kotizacija za takmičenje je 1.000 dolara, i platili su je profesori iz svog džepa jer je rok bio kratak. Ostalo je za avionske karte, smeštaj i hranu. Rezervisali su avionske karte, obezbedili vize koje su 16.000 dinara po osobi. Smeštaj je, u međuvremenu dok su tragali za novcem, poskupeo, pa je sa 90 dolara, koji je rasprodat, skočio na 200 dolara za noćenje sa doručkom po osobi.

- Premijerka Ana Brnabić je prilikom posete Kragujevcu obećala da će država dopuniti ono što nam bude nedostajalo. Do sada je sakupljeno 1.300.000 dinara. Pomoć je obećala Fondacija za mlade doktorke Danice Grujičić, a i grad Kragujevac je dao obećanje. Nedostaje još 6.000 evra - kaže profesorka Ana Stanković.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu