Nacrt plana javnog zdravlja 2019 – 2026. godine: Izgradnja OPŠTE BOLNICE u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Članovima Saveta za zdravlje grada Kragujevca na juče održanoj 15. sednici predstavljeno je mišljenje i detaljni elaborat Istituta za javno zdravlje Kragujevca o opravdanosti osnivanja Opšte bolnice u Kragujevcu koji će biti upućen Ministarstvu zdravlja.

Ukoliko dobijemo saglasnost Ministarstva zdravlja i nacionalnog instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, odmah ćemo ući u proceduru ispunjavanja administrativnog dela pripreme i izrade idejnog projekta. U planu je da taj deo bude završen najkasnije u drugoj polovini tekuće a do kraja 2021. godine bi trebalo da grad Kragujevac dobije Opštu bolnicu, rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Govoreći o Nacrtu Plana javnog zdravlja grada Kragujevca koji će biti upućen odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje, dr Damnjanović je istakla da ovaj dokument ima novu koncepciju, obuhvata šest velikih oblasti uključujući privredu, ekonomiju, ekologiju, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i u skladu je sa novom evropskom zdravstvenom politikom i Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Nacrt Plana javnog zdravlja grada Kragujevca 2019 – 2026. godine je veoma obiman dokument i pokriva šest oblasti u skladu sa Zakonom o javnom zdravlju i Nacionalnom strategijom koji treba da se preslikaju na lokalni nivo. To znači da će se u skladu sa utvrđenim prioritetima na lokalnom nivou kreirati i sprovesti akcioni planovi i to ne samo sistema zdravstvevene zaštite već se primenjuje multisektorski i interdisciplinarni pristup.

Reč je o obimnoj kompleksnoj materiji koja prenosi suštinu javnog zdravlja i obuhvata promociju, prevenciju, unapređenje javnog zdravlja, zaštitu na radu i radnu okolinu kao i ekološka pitanja kvaliteta vode, vazduha i zemljišta, objasnila je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu