Raspisan konkurs 20. Salona antiratne karikature - iKragujevac


Vesti

U znak sećanja na veliki zločin u Kragujevcu, u kome su 1941. godine nemački okupatori u jednom danu streljali više hiljada nevinih civila i sa iskrenom željom da svetom prevlada mir, Spomen park „Kragujevački oktobar“ raspisao je danas Međunarodni konkurs jubilarnog 20. Salona antiratne karikature.

Poziv je upućen karikaturistima i likovnim stvaraocima iz celog sveta koji svoje radove na antiratnu temu i temu razumevanja i solidarnosti među ljudima i narodima mogu da pošalju do 5. septembra.

Stučni žiri, kojim će predsedavati Marko De Anđelis karikaturista, grafički dizajner i profesionalni novinar lista Repubika iz Rima, žiriranje će obavti 6. i 7. septembra, kazala je na konferenciji za medije Marijana Stanković direktorka Spomen parka. Ukupan fond nagrada iznosi 7 050 evra. Gran pri „Kurir mira“ i nagradu od 1500 evra dodeljuje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira, a Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu plaketu i novčanu nagradu od 1000, 800 i 500 evra grad Kragujevac. Nagrada gradonačelnika Bidgošča iz Poljske je 750 evra, a pet gradova prijatelja Ingolštat, Bielsko – Biala, Siren, Pitešti i Karare kao partneri Salona, daju novčane nagrade od 500 evra. Izložba 20. Salona antiratne karikature biće otvorena u okviru manifestacije Bdenje 20. oktobra. Nakon mesec dana izložba će, poput prethodnih, krenuti na međunarodnu turneju.

Salon kao snažan mirovni program traje već 38 godina što jasno pokazuje da je ljudima stalo do mira, istakao je Miodrag Stojilović predsednik Saveta Salona. Kroz 19 dosadašnjih izdanja okupio je karikaturste iz celog sveta koji su spremni da umetničkim sredstvima kažu „ne“ ratu. Prethodni Salon, podsetio je Stojilović, okupio je rekordan broj autora. NJih 414 iz 61 zemlje dostavilo je čak hiljadu radova.

U svojih 19 izdanja Salon je imao oko 150 postavki u 45 gradova u više od 20 država. Salon je, kazao je Stojilović, bio gost Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, zajedničkog zasedanja Generalne skupštine Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira i Međunarodnog udruženja gradova žrtava rata – gradova mira u Italiji, zatim u Ujedinjenim nacijama u NJujorku, u zgradi Evropske komisije u Briselu, kao i Srpskom kulurnom centru u Parizu.

Osim poštom na adresu Desankin venac bb, radovi mogu da se dostave i elektronskim putem na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu