Povrće nikad skuplje, voću cena pada: Uporedili smo cene na pijacama u Srbiji, NAJVEĆA UŠTEDA U SRCU ŠUMADIJE (TABELE) - iKragujevac


Vesti

Dok su cene voća nešto niže nego prošle godine, većina povrća je skuplja za trećinu, a nije retko naleteti i na cene koje su i duplo više nego lane.

Pre tačno godinu dana kilogram krompira koštao je 35 dinara, a sada se na Kvantaškima prodaje za 60 dinara, a u prodavnicama ide i do 100. Da ovo nije samo subjektivni osećaj potvrđuju i zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku koja pokazuje da je povrće u Srbiji 33,7 odsto skuplje nego u istom periodu prošle godine. U isto vreme voće je pojeftinilo 12 procenata.

I kao da nije dovoljno što su poljoprivredni proizvodi sami po sebi poskupeli, njihove cene razlikuju se i od grada do grada, a uvid u njih nam pokazuje da ne zavise uvek od standarda građana u određenom delu Srbije.

00povrcecene1-830x0.jpg

Tako cena krompira varira od grada do grada i ide od 60 dinara u Kragujevcu, do 100 dinara u Sremskoj Mitrovici. I pasulj je najjeftiniji u srcu Šumadije, a najskuplji u Sremskoj Mitrovici, koja je rekorder po cenama povrća u Srbiji.

1111cenevoce-830x0.jpg

Sa druge strane, kada je voće u pitanju, cene se najviše razlikuju za jabuke, pa idu od 20 dinara u Kragujevcu, do 60 dinara u Šapcu. Za orahe je potrebno izdvojiti od 700 dinara, koliko koštaju u Kraljevu, do 1.000 dinara koliko im je cena u Beogradu i Šapcu.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu