Vlasnik kragujevačke firme U BEKSTVU, knjigovođa dobila NANOGICU - iKragujevac


Vesti

Kragujevac - Knjigovođa „Trejdekspresa”K.S. priznala krivicu i nagodila se sa tužiaštvom, u zamenu za osam meseci zatvora - u kućnim uslovima sa primenom elektronskog nadzora, kao i na novčanu kaznu od 200.000 dinara

Srbislav M.vlasnik „Trejdekspresa” iz Kragujevca, kome je određen pritvor u odsustvu zbog sumnje da je počinio krivična dela poreske utaje od preko 50 miliona dinara, nastale kroz preprodaju automobila iz inostranstva i proizvodnju i isporuku betona neevidentiranu u poslovnim knjigama i dalje je u bekstvu, dok je njegova knjigovođa K.S. priznala krivicu i nagodila se sa Osnovnim tužilaštvom, što se može smatrati i pripremom terena za njegov povratak u zemlju. Tim povodom obratili smo se portparolu tužilašta pisanim putem, kako propozicije nalažu i dobili zvaničnu potvrdu o tome.

- Osnovni sud u Kragujevcu, na osnovu Sporazuma o priznanju krivičnog dela koji je zaključen sa okrivljenom K.S. zbog produženog krivičnog dela poreska utaja iz člana 229. doneo je presudu kojom je okrivljena K.S. osuđena na kaznu zatvora u trajanju od osam meseci koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, sa primenom elektronskog nadzora, kao i na novčanu kaznuod 200.000 dinara.

Okrivljenom S.M. je po rešenju Osnovnog suda u Kragujevcu određen pritvor 12.12.2018. godine, naređeno je izdavanje poternice, jer se krije i nije dostupan državnim organima. Istraga je u toku.

Okrivljeni B.G. jeu pritvoru po rešenju Osnovnog suda u Kragujevcu, počev od 12.12.2018. godine. Pritvor prema B.G. je produžen rešenjem od 10.01.2019. godine. Od strane branioca B.G. ovom tužilaštvu nije podnet predlog radi pregovaranja u cilju zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog dela, navodi se u zvaničnom odgovoru Osnovnog tužilaštva, koji je potpisala portparolka - zamenik javnog tužioca Gordana Striković.

To bi bilo sve što je stiglo iz Osnovnog tužilaštva, iako smo pitali šta je s računom ove firme - da li je u blokadi, jer nezvanično kruže podaci da je Republička poreska uprava prošlog ponedeljka uručila rešenje o naplati 50 miliona dinara poreskog duga, i da je, navodno, već skinuto 20 miliona dinara s računa. Zanimalo nas je da li je to tačno i da li su u toku provere i povezanih pravnih lica sa firmom „Trejdekspres”. Međutim, o tome ni slova nismo dobili. Zbog toga je ostalo nejasno je da li se tu priča završava ili se pobočno proveravaju i firme s kojima je poslovao „Trejdekspres”.

Događaj u ovoj firmi je uglavnom prošao neprimetno iako je reč o najvećoj otkrivenoj poreskoj utaji u gradu u poslednje vreme. U grupnom policijskom saopštenju koje je izdao MUP nakon hapšenja, a ticalo samo kragujevačkog „slučaja” pisalo je:

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, u saradnji sa Poreskom policijom i po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu, uhapsili su K. S. (1983), rukovodioca u preduzeću „Trejdekspres”, i B. G. (1985), zaposlenog u ovom preduzeću, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili tri krivična dela poreska utaja.
Zbog sumnje da je počinio ista krivična dela raspisana je potraga za S. M. (1973), odgovornim licem preduzeća „Trejdekspres“.

Oni su osumnjičeni da, u periodu od januara 2016. do kraja 2017. godine, u poreskim prijavama nisu prikazali proizvodnju i isporuku betona, prodaju frakcija peska i nabavljenih polovnih automobila iz inostranstva, pri čemu novac od prodaje nije uplaćen na poslovni račun preduzeća. Na taj način su, kako se sumnja, izbegli plaćanje poreza po više osnova, čime je oštećen budžet Republike Srbije za iznos od 49.759.676 dinara.”

Međutim, ta cifra je neznatno niža od one kojom tužlaštvo barata. Tužilac, kome je poveren ovaj predmet, pronašao da je tokom 2016. i 2017. godine, na štetu budžeta RS, vlasnik utajio porez u iznosu od 50.360.106,187 dinara.

U suštini te nijanse u iznosu nisu bitne toliko koliko podatak da je nekako paralelno sa otvaranjem ovog slučaja došlo do promene rukovodstva na čelu Republičke poreske uprave – Regionalnog centra Kragujevac.

 

Izvor: Kragujevačke.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu