Šumadinac narodu na pijaci poklanja jabuke: Za 4 dinara neću da ih prodajem, a greh mi je da ih bacam svinjama - iKragujevac


Vesti

Ljubivoje Pantović, poljoprivrednik iz sela Pajsijević u šumadijskoj opštini Knić, kada već ne može da proda svoje jabuke, rešio je da ih poklanja!

Kaže da po ceni od četiri dinara ne želi da ih prodaje, a po realnoj ceni niko neće da ih kupi. Pa je rešio da ih poklanja. Dođe autom u Knić na pijačni dan, izvadi gajbe i napiše "jabuke besplatno".

- Narod prvo ne može da veruje. Onda uzmu, pa mi za pet kila nude bar 20 dinara, sramota ih da uzmu džabe. Ne razmišljaju da me time zapravo vređaju, kao da sam prosjak. Nije u pitanju druga klasa jabuka, ja poklanjam najbolje koje imam. Mada, ima i onih kojima ponudim par kila, a oni bi da im dam celu gajbu, ne razmišljaju da i drugi treba da uzmu, ima ko ne može da ih kupi - kaže Pantović.

On objašnjava da je prošle godine u voćnjaku starom osam godina imao prinos od pet tona jabuka i da je tek manji deo uspeo da proda. A onda je rešio da ih poklanja.

- Pretprošle godine sam jedva uspeo da prodam jabuku, prošle jedva išta. Ove godine sam počeo da krčim voće, duša me boli što treba da vadim jabuku u cvetu. Imam još i kruške, kajsije i šljive, videćemo šta će sa njima biti. Ali, sa jabukom je gotovo i ne samo kod mene, i ostali voćari koji je imaju ne znaju šta će od muke - kaže Ljubivoje Pantović.

Kako je Telegraf pisao pre samo nekoliko dana, cena jabuke u Srbiji je sve niža. Prvu klasu voćari nakupcima prodaju za 10 do 12 dinara, ali većina ovog voća ipak će otići u industriju, po ceni od četiri i pet dinara. Time seljak „izvlači“ tek 10 odsto uloženog novca, a nekada je gajba skuplja od jabuka u njoj. I sa tom cenom hladnjače su nekim voćarima ostale pune.

Stručnjaci kažu da cena jabuke u narednim godinama neće rasti jer se sada u Srbiji proizvodi previše ovog voća za domaće potrebe, posebno od kada su vlasnici velikog kapitala novac počeli da ulažu u poljoprivredu. Takođe, izvoz jabuke u Rusiju je sve manji - zbog lošijeg kvaliteta izrokovanog kišnom godinom, prevarama oko reeksporta, ali i zbog toga što Rusi imaju sve više svojih zasada.

A Ljubivoje Pantović, bivši Zastavin radnik koji se okrenuo selu i postao voćar sada se pita da li da radi ili ne radi i šta će dalje.

- Ne znam. I ono voće koje sam prodao fabrikama za preradu nije mi još isplaćeno, neki prekupci su me prevarili, tužio sam ih, ali i dalje ne mogu svoje da naplatim. Jabuke ću podeliti, bar da ih moj narod jede. Greh mi je da ih bacam svinjama, kao što mnogi sada rade- kaže Pantović.

I obilazi okolne pijace i deli jabuke. Deo roda će pokloniti obližnjoj školi, deci za užinu.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu