Brendiranje – Stvaranje boljeg okruženja za život i poslovanje - iKragujevac


Vesti

U okviru programa “Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja Evropskoj uniji”, grad Kragujevac je otpočeo proces brendiranja. Tehničku podršku za ovaj proces u narednih godinu dana koji finansira vlada Švedske, pružiće Stalna konferencija gradova i opština.

Kroz tehničku podršku koje će se realizovati na osnovu potpisanog Memoranduma, analizom lanca vrednosti odabranih privrednih sektora i procesom brendiranja doprineće se jačanju konkurentnosti grada Kragujevca, podizanju nivoa efikasnosti rada, unapređenju kapaciteta i pružanju efikasnijih usluga.

Radi stvaranja povoljnije klime za poslovanje na lokalu i regionu, grad Kragujevac je identifikovao metalski i sektor informacione i komunikacione tehnologije kao prioritete u brendiranju, jer Kragujevac je industrijski centar Srbije, a IKT kao perspektivan sektor, potpora je svim drugim sektorima navela je Zorica Savković, načelnik Odeljenja za lokalno ekonomski razvoj GU za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj, na konferenciji “Brendiranje- Stvaranje boljeg okruženja za život i poslovanje” u Beogradu, na kojoj je grad Kragujevac predstavio plan aktivnosti započetog procesa brendiranja.

Trenutno smo u početnoj fazi istraživanja fiansijskih performansi preduzeća i preduzetnika iz odabranih sektora, nakon čega ćemo izaći na teren i razgovarati sa privrednicima i preduzetnicima. Na zajedničkim sastancima definisaćemo područje delovanja u kojima je potrebno unapređenje intervencija grada ali i kreiranja politika, izrade Programa za LER i procesa brendiranja. Realizacijom planiranih aktivnosti očekujemo kazala je Savković, da ćemo postići rezultate na brendiranju Kragujevca, stvaranju marketing plana, kreiranju promo materijala, plana učešća i organizacije sajmova investitora, ostvarivati neprekidni kontakt sa investitorima i doprineti kreiranju plana dela budžeta za mere iz oblasti podrške postojećoj privredi i formiranju i podsticaju rada klastera.

Proces brendiranja je obiman, zahtevan i dugotrajan posao. Kako bi se dostigao željeni cilj i postigla prepoznatljivost destinacije, proizvoda ili usluga u odnosu na druge neophodna je uključenost čitave zajednice i angažovanje svih stručnih službi jedinica lokalne samouprave, rekao je Vladimir Jovanović, šef PR i komunikacija Stalne konferencije gradova i opština koji je učesnicima predstavio proces brendiranja.

Svoja iskustva brendiranja predstavnicima gradova i opština iz Srbije na konferenciji u Beogradu predstavili su i gosti iz Švedske.

Grad Ničoping, koji se nalazi blizu Stokholma zahvaljući desetogodišnjem radu na brendiranju svog mesta povećali su broj stanovnika sa 30 000 na 38 000 dok je Šolefteo grad na severu Švedske sa nepovoljnim klimatskim uslovima brendiranjem uspeo da postane jedan od gradova u Švedskoj u kome se najviše gradi.

Imajući u vidu da se konferencija organizovala u okviru programa Podrške ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji koji finansira vlada Švajcarske, svoje aktivnosti predstavio je i direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Nenad Popović, a čulo se kako brend razvijaju Istočna Srbija i Istra.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu