Kragujevac: Prijem za profesore i učenike Muzičke škole Santa Roza iz Italije - iKragujevac


Vesti

U okviru Tvinig programa kulturne razmene, učenici Muzičke škole Santa Roza iz italijanskog grada Viterbo gosti su učenika kragujevačke Muzičke škole dr Miloje Milojević. Osim sedmodnevne razmene znanja i iskustava, u petak 29. marta učenici i profesori iz Kragujevca i Viterboa prirediće zajednički koncert u sali Prve kragujevačke gimnazije.

Kao otvorenom gradu, ovakve posete i razmene su izuzetno važne za razvoj međunarodne saradnje, rekao je na prijemu za goste iz Italije Aleksandar Štajn pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju. Osim o duhu prve prestonice moderne Srbije, Štajn je podsetio i na saradnju koju Kragujevac kroz istoriju ima sa Italijom. Poseta učenika iz Italije doprinosi ne samo razmeni znanja nego i stvaranju novih sadržaja. Mi kao grad, kazao je Štajn, podržavamo i cenimo napore ustanova i institucija koje svojim aktivnostima doprinose izuzetno bogatoj međunarodnoj saradnji Kragujevca.

Škola Santa Roza je osnovana 2010. godine i prema rečima profesora veliku pažnju poklanja uspostavljanju saradnje sa drugim školama širom Evrope. Učenici na taj način upoznaju nove kulture i nove zemlje, dok mi usavršavamo znanja kao predavači.

Zadovoljstvo je sarađivati sa školom iz Italije, zemlje sa bogatom muzičkom tradicijom, gde su postavljeni temelji operi i mnogim drugim muzičkim formama, naglasila je direktorka Muzičke škole Svetlana Stojilković. To je novo iskustvo kako za profesore tako i za učenike. Prvi kontakt ostvarili smo u oktobru prošle godine. Projekat razmene biće realizovan u periodu od dve godine, a može da traje i duže. Uzvratna poseta Italiji planirana je za narednu godinu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu