POLA SRBIJE U PROBLEMU Gužve na šalterima zbog zamene pasoša, biće sve gore, podnesite zahtev na vreme! - iKragujevac


Vesti

Većini građana u narednih godinu dana ističe biometrijski pasoš, koji je u Srbiji uveden pre deset godina, koliki je i rok njegovog važenja. To je već stvorilo gužve na šalterima, a kako se leto približava, biće sve veće i veće. Zato građani treba da obrate pažnju na važenje putne isprave kako bi na vreme podneli zahtev za novi pasoš i izbegli stres i probleme, naročito pred planirano putovanje.

Većina prvih biometrijskih putnih isprava izdata je između 2009. i 2010. godine, što znači da im rok ističe ove i naredne godine. Međutim, ono što je važno da građani znaju jeste i to da, ukoliko im je do isteka pasoša ostalo, recimo, četiri meseca, ne znači da će toliko moći da putuju sa tom ispravom.

Naime, sve evropske zemlje imaju isto pravilo - u njih može da uđe samo putnik čiji pasoš važi još najmanje tri meseca, dok u drugim zemljama, na primer u Turskoj i Egiptu, taj rok ide i do šest meseci. Probijanje roka za samo jedan dan dovoljan je razlog da putnika, bez daljeg objašnjavanja, vrate sa granice ili da odbiju čekiranje davno kupljene avionske karte.

Inače, doći do pasoša ovih dana nije baš jednostavno, i to pre svega zbog gužvi. Oni koji su početkom marta išli da zakažu podnošenje zahteva za zamenu tog dokumenta u pojedinim policijskim upravama i stanicama - termin su dobili za kraj aprila. Na šaltere su pohrlili i žitelji iz dijaspore, kojima je mnogo jednostavnije da zahtev za novi pasoš predaju u Srbiji nego u konzulatu Srbije u zemlji u kojoj žive.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova za portal „telegraf.rs“ rečeno je da preduzimaju sve neophodne mere kako bi se poslovi izdavanja biometrijskih dokumenata odvijali brzo i nesmetano.

- U ovom periodu, usled isteka roka važenja putnih isprava, povećan je broj zahteva građana za njihovo izdavanje - potvrđuju za taj portal u MUP-u.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu