Paraolimpijac Goran Nikolić u novom humanitarnom poduhvatu -77 maratona za 77 dana - iKragujevac


Vesti

Novi jedinstveni atletski poduhvat kragujevačkog paraolimpijca Gorana Nikolića, kojim će za 77 uzastopnih dana istrčati 77 punih maratona dužine 42,195 km, osmišljen je u saradnji sa Klubom malog fudbala “Ekonomac”, a u cilju prikupljanja sredstava za završetak izgradnje sportske hale srpske pravoslavne bogoslovije “Sveti Jovan Zlatousti” u Kragujevcu.

Goran će ovaj maraton trčati na stazi u Čikagu, počev od 15. aprila, a sa još dvojicom članova pratećeg tima u ovaj prekookeanski grad putuje 1. aprila.

Osmisliti ideju i napraviti bazu da se uradi sve što smo zamislili, najteža je etapa od svih koje predstoje, kazao je Goran Nikolić na današnjoj prezentaciji atletskog poduhvata „77/77“ u Biznis inovacionom centru. Maratonci ne uživaju u aplauzima ko što je to u kolektivnim sportovima, oni rade u tišini, pa tako mislim da će se i ovo u tišini i miru i sa puno energije završiti kako bi se jedno javno dobro, sportska hala bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“ privelo nameni i bilo pristupačno i paraolimpijcima i klubu malog fudbala Ekonomac. Maratonci dok trče razmišljaju o ljudima koji ih bodre, tako da je i podrška koju imam dodatni motiv da ostvarim ono što smo zamislili, kazao je Goran Nikolić, koji se kao osoba oštećenog vida sa rekordom od istrčanih 55 maratona za 55 dana upisao u Ginisovu knjigu.

Današnjoj prezentaciji je pored predstavnika Ekonomskog i Prirodno-matematičkog fakulteta, organizacije Rotary International koji će pružiti podršku Goranu Nikoliću u njegovom jedinstvenom poduhvatu, prisustvovao i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Goran iako sa hendikepom, mnogo bolje vidi od svih nas. Zbog svoje skromnosti on i ne shvata u šta se upušta, jer verujem rekao je gradonačelnik Kragujevca da će već posle trećeg dana za njim potrčati i čitav Čikago. Drago nam je da nam upravo on daje smernice i pokazuje, kako svi mi u punoj snazi i bez hendikepa, treba da se postavljamo u životu. Svesno ćemo ga podržati u svim njegovim naporima, naveo je Nikolić i dodao da istrčati 77 maratona i jeste jedan izvanredan napor a mi ćemo mu kroz uspostavljanje svih mogućih konatakata i veza pomoći da svoju zamisao ostvari.

Izgradnja sportske sale bogoslovije “Sveti Jovan Zlatousti” od 2006. do 2009. godine tekla je po planu. Po postavljanju krovne konstrukcije 2009. zbog nedostatka novčanih sredstava radovi su prestali.

Neophodno je prikupiti sredstva za završetak unutrašnjosti sale (parket, tribine, svlačionice), čime će Kragujevac dobiti još jedan moderan sportski objekat, a Srbija prvi takve vrste sa svim sadržajima prilagođenim i potrebama sportista sa invaliditetom.

Organizatori atletskog poduhvata 77/77 uputili su poziv pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, organizacijama i institucijama da pruže finansijsku podršku za ostvarenje ovih ciljeva, a realizacijom poduhavata u Čikagu očekuju i podršku srpske dijaspore, međunarodnih fondacija i organizacija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu