Za subvencije u oblasti poljoprivrede 20 miliona dinara iz budžeta grada - iKragujevac


Vesti

Gradsko veće na sednici održanoj 22. marta donelo je program o rasporedu subvencija za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za područje grada Kragujevca. Od ukupno 20 miliona dinara najviše sredstava 6,5 odnosno pet miliona dinara opredeljeno je za nabavku priključne mehanizacije i za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite, kao i dva miliona dinara na ime regresa za reproduktivni materijal odnosno veštačko osemenjavanje. Po milion dinara opredeljeno je za podizanje novih ili obnavljanje postojećih višegodišnjih zasada voćaka, hmelja i vinove loze i za nabavku mašina i opreme za pripremu stočne hrane, dok je za podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju planirano 700 000 dinara.

Na sednici je doneta odluka o objavljivanju javnog poziva za podnošenje zahteva za isplatu podsticajnih sredstava za nabaku nove priključne mehanizacije. Podsticajna sredstva se odobravaju u visini od 50 posto od iznosa na dostavljenom računu bez uračunog PDV –a, pri čemu maksimalan iznos po ovom osnovu ne može biti veći od 70 000 dinara. Rok za podnošenje zahteva je od dana objavljivanja javnog poziva na zvaničnoj internet stranici grada pa do utroška sredstava paniranih za ove namene, a najkasnije do 15. novembra tekuće godine.

Drugi javni poziv odnosi se na regresiranje dela troškova za prvo veštačko osemenjavanje krava i junica sa „NV“ brojem.

Gradsko veće utvrdilo je predlog odluke o određivanju naziva „Aleja Milanović“ ulici bez naziva u obuhvatu PDR „Radna zona Sobovica – Lužnice“ i uputilo u skupštinsku proceduru. Predlog, koji je dobio saglasnost Saveta mesne zajednice Lužnice, Odboru za određivanje naziva ulica podnelo je preduzeće Mind real estate doo. Bratislav Milanović osnivač je kompanije „Milanović – inženjering“, koju je preuzela svetski poznata firma „Simens“ i trenutno posluje u njenom sastavu. Školovao se i stručno usavršavao u Nemačkoj. Vlasnik je i osnivač firme Mind real estate doo.

Pred odbornicima će se naći i predlog da ulica Jošanička u mesnoj zajednici Uglješnica ponese ime Željka Nikolića. U predlogu koji je podneo odbornik Mijoljub Stevanović – LJupče navedeno je da je Željko Nikolić rođen u Kragujevcu, gde je završio osnovnu i srednju školu nakon čega se zaposlio u Tehničko remontnom zavodu. Tragično je nastradao 28. februara 2017. godine u eksploziji koja se dogodila u Zavodu. Bio je oženjen i otac dve ćerke.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu