Analiza sprovođenja nadležnosti lokalne samouprave u oblasti sporta - iKragujevac


Vesti

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije sprovodi istraživanje u cilju izrade Analize sprovođenja nadležnosti lokalne samouprave u oblasti sporta. Tim povodom, održan je sastanak u Kragujevcu sa zaposlenima koji se bave pitanjem sporta, kao i predstavnicima Sportskog saveza Kragujevca i tima SKGO.

U timu SKGO su bili Maja Knežević Romčević, sekretarka Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu, docent dr Dragan Atanasov, prodekan za nauku Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i Slobodan Hranisavljević iz Sportskog saveza Srbije.

Oni su razgovarali sa pomoćnikom gradonačelnika za unapređenje i razvoj sporta Nikolom Uroševićem i predstavnicima stručnih službi koje prate rad sportskih klubova i organizacija.

Na sastanku je bilo reči o kapacitetu lokalne samouprave za obavljanje nadležnosti u oblasti sporta, sa posebnim fokusom na finansiranje, kao i o podršci koju Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije i Stalna konferencija gradova i opština treba da pruže lokalnim samoupravama u narednom periodu.

Kragujevac je, prema rečima Nikole Uroševića, posebno interesanatan zbog statusne promene klubova odnosno udruženja građana u četiri sportsko privredna društva. Pored toga, bilo je reči o reorganizaciji i unapređenju rada sportske delatnosti, o školskom sportu kao i o slobodnim terminima za korišćenje fiskulturnih sala po školama.

Cilj analize koja se trenutno sprovodi u Srbiji je da izmeri efekte aktivnosti koje su rađene u cilju jačanja kapaciteta, ali i da mapira najveće izazove u finansiranju sporta i predloži rešenja za njihovo prevazilaženje.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu