KRAGUJEVAC: Prezentacija javnih poziva za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja - iKragujevac


Vesti

U organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje i grada Kragujevca privrednicima je danas predstavljeno 12 javnih poziva za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

Nezaposlenost je glavni problem u gradu Kragujevcu, kao i u čitavoj Srbiji. Prema istraživanjima CESID – a iz 2011. godine, čak 78 posto ispitanika je nezaposlenost prepoznalo kao problem. Najnovija istraživanja rađena pre mesec dana pokazuju da je nezaposlenost kao najveći problem prepoznalo 36 posto ispitanika što znači da se nešto pozitivno dešava zahvaljujući dobroj poslovnoj klimi, novim investicijama, a pre svega zahvaljujući privrednicima sa teritorije Kragujevca koji su ovde investirali i širili svoje prozivodne pogone. U poslednje četiri godine Nacionalna služba za zapošljavanje beleži pad broja nezaposlenih za 5000, dok je na drugoj strani republički Zavod za statistiku u istom periodu registrovao 5000 novozaposlenih u Kragujevcu.

Naš cilj je da Kragujevac vratimo na puteve stare slave odnosno da poput Slovačke, Češke, Poljske ili Mađarske svedemo nezaposlenost na tri posto. Moramo da se borimo i idemo ka tom cilju korak po korak, kazao je gradonačelnik Radomir Nikolić, koji je poručio da politika zapošljavanja u javnom sektoru mora da bude zaboravljena. Želimo da ponudimo investitorima adekvatnu radnu snagu koja nije jeftina već stručna. U saradnji sa Univerzitetom, fakultetima, srednjim školama i Nacionalnom službom za zapošljavanje radimo na prilagođavanju našeg obrazovnog sistema potrebama industrije. Nudi se sistem doškolovavanja, preškolovavanja i obuke kako za učenike tako i za ljude koji su na polovini svoje poslovne karijere.

U skladu sa tim pripremamo sve ono što je osnova za stvaranje dobrog ambijenta za ulaganje, pripremamo zemljište i izlazimo u susret i najsitnijim zahtevima investitora. Ovaj grad nije vlasništvo onoga ko njime upravlja, on je vlasinštvo svakog građanina i zaposlenog i nezaposlenog, kao što je i vlasništvo svake kompanije koja u njemu funkcioniše i domaće i strane. Naš interes je da se ljudi zaposle i sve će to jednog dana uroditi plodom.

Prema rečima Predraga Lučića predsednika Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja privreda Kragujevca je motor razvoja privrede Srbije. On je podsetio da je prošle godine ostvarena spoljno trgovinska razmena u iznosu od 1,71 milijardu evra i značajan spoljno trgovinski suficit. Kragujevac je ne samo centar automobilske i odbambene industije nego i centar industrije šinskih vozila.

Ove godine menadžment nacionalne službe za zapošljavanje odlučio je da obiđe svaki grad i opštinu u Srbiji, da predstavi prorame i mere, da čujemo šta su problemi i kako možemo da pomognemo, naglasio je Dragan Jakovljević član Upravnog odbora NSZ. U sklopu politike Vlade Srbije i Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja, ove godine za aktivne mere opredelili smo četiri milijarde dinara. To su sredstva svih građana Srbije, ona su bespovaratna i beskamatna, a mi smo samo servis koji ta sredstva opredeljuje korisnicima, pre svega malim i srednjim preduzećima koja čine kičmu razvoja ovog grada.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu trenutno se nalazi 18 435 lica, od čega 58 posto čine žene, a 36 procenata stariji od 50 godina. Zabeležen je i smanjen procenat nezaposlenih lica do 30 godina, istakla je Gorica Bačanin direktorka Filijale u Kragujevcu i pozvala privrednike da se aktivno uključe predlozima i sugestijama kako bi mere aktivne politike zapošljavanja ali i struktura radne snage bila prilagođena potrebama privrede i poslodavaca.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu