KONTROLE ZBOG LAŽNIH PROVIZIJA Narodna banka počela je rigorozne kontrole i češlja poslove sa auto-osiguranjem - iKragujevac


Vesti

Narodna banka Srbije počela je da kontroliše osiguravajuće kuće i da proverava jesu li visinu provizija za tehnički pregled vozila sveli na dozvoljenih pet odsto.

Nakon što je utvrđeno da su mnoge osiguravajuće kuće vlasnicima tehničkih pregleda za prodaju polisa davali proviziju od 15, 20, čak i 30 procenata, NBS je odlučno krenula da proverava koliko kompanija i danas krši propise.

Kako saznaje "Blic", centralna banka je u prve osiguravajuće kuće ušla početkom marta, a povodom obaveštenja koje im je uputila u novembru prošle godine kada ih je podsetila na maksimalni iznos provizije.

- Propis koji je proviziju ograničavao na pet odsto je postojao godinama, ali je bilo osiguravajućih kuća koje su se o zakon oglušavale. Sada je NBS izašla na teren i mnogim osiguranjima neće biti svejedno. A osiguranje od auto-odgovornosti čini i do 30 odsto priliva gotovog novca u pojedinim kućama - kaže sagovornik "Blica". On podseća da osiguravajuće kuće po zakonu imaju pravo da tehničkom pregledu, koji se bavi i registracijom vozila, daju proviziju za prodaju i favorizovanje polise osiguranja određene kuće. Kaže i da je provizija zakonom ograničena na pet odsto, ali da je u praksi bila mnogo veća.

U Narodnoj banci Srbije potvrdili su za "Blic" da je kontrola u toku. O utvrđenim činjenicama na terenu nisu, međutim, hteli da govore, jer su to tajni podaci.

- Narodna banka Srbije vrši nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja. U pitanju je neposredna kontrola poslovanja društava za osiguranje, a jedna od oblasti kontrole jeste i osiguranje od auto-odgovornosti. Sprovodimo redovne aktivnosti nadzora, odnosno planirane neposredne kontrole poslovanja društava za osiguranje i u prvom tromesečju 2019. godine. Međutim, podaci koji se odnose na obavljanje poslova društva za osiguranje i to na nadzor finansijskog stanja, zakonitosti poslovanja, činjenice i okolnosti kao i dokumenti koji sadrže takve podatke, kvalifikovani su kao tajni podaci, što znači da se ne mogu učiniti dostupnim trećim licima, osim u slučajevima propisanim zakonom - ocenili su u NBS za "Blic".

Poslednje poskupljenje tehničkog pregleda u novembru prošle godine i za oko 50 odsto u pojedinim kućama upravo je posledica spuštanja provizija u zakonske okvire.

Praktično, osiguravajuće kuće su smanjenjem provizije koju dobijaju tehnički pregledi, značajno smanjili zaradu tehničkim pregledima, a oni su zbog toga povećali cene.

Trenutno nikakvim propisima nije određena minimalna i maksimalna cena tehničkog pregleda. Svaki tehnički pregled može da stavi cenu koju želi. Tako da još može da se nađe tehnički za 4.000 dinara, ali i da ide do 6.000 na nekim mestima.

Dva miliona registrovanih vozila

U Srbiji ima oko 1.700 registrovanih privrednih subjekata koji se bave tehničkim pregledom ili registracijom vozila. Prema zvaničnoj statistici, u našoj zemlji ima i oko dva miliona registrovanih vozila, što znači da u proseku svaka od firmi može da registruje oko 1.176 vozila godišnje, ili 98 vozila mesečno.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu