Koliko košta studiranje na kragujevačkom Univerzitetu? - iKragujevac


Vesti

Na fakultetima u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu nema većih promena kad je reč o visini školarina za samofinansirajuće studente, ali će roditelji budućih brucoša koji se ne upišu na budžet najviše novca morati da odvoje za studije inženjerstva i menadžmenta.

U Novom Sadu povećanje školarine najavio je jedino Pravni fakultet sa 79.000 na 86.000 dinara, dok će u Kragujevcu na Fakultetu inženjerskih nauka školarine biti povećane od 40.000 na 50.000 dinara, dok je Pedagoški fakultet najavio smanjenje školarine.

Studenti kažu da ih raduje što su cene ostale nepromenjene, a ubedljivo su najtraženiji Medicinski, Pravni, Ekonomski..

- Upisaću pravo, čak i ako ne budem uspela da upadnem na budžet, školarina nije "nepodnošljiva", 75.000 dinara. Verujem da ću upasti na budžet, ali nikad se ne zna. Trudim se da izaberem nešto što će roditelji moći da mi priušte - kaže Kragujevčanka Mia Zdravković.

Jedan od najskupljih smerova na osnovnim strukovnim studijama u poređenju tri univerzitetska grada je smer optometrija, za čije studiranje treba izdvojiti 218.900 dinara na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

faks.jpg- Zadatak optometriste je korekcija vida, to su stručnjaci koji mogu vršiti pregled vida, otkrivaju promene, prepoznaju očnu bolest koja se tiče uvećanja ili smanjenja dioptirije. Dopada mi se ovaj smer, ali zaista je preskupo, zato ću ipak upisati medicinu, pa polako, kako red nalaže - kaže Novosađanin Nikola Aleksić, budući student medicine.

Cene na fakultetima, generalno, variraju od grada do grada, primer je Pravni fakultet koji u Kragujevcu košta 75.000 dinara, u Novom Sadu 86.000 dinara, dok je u Nišu za budućeg samofinansirajućeg studenta na istom fakultetu potrebno izdvojiti 83.000 dinara.

- Na osnovu Predloga visine školarine za upis studenata u školsku 2019/2020. godinu na fakultetima u sastavu Univerziteta u Kragujevcu na osnovnim akademskim studijama, uglavnom je ostala ista u visini utvrđenoj za prethodnu školsku godinu. Promena ima na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, koji je povećao iznos školarine za 10. 000 dinara i Pedagoškom fakultetu u Užicu, koji je umanjio svoju školarinu za 1.000 dinara, prošle godine 80.000, ove godine 79.000 hiljada - kažu za "Blic" na Univerzitetu u Kragujevcu.

Ovaj predlog visine školarine upućuje se Savetu Univerziteta u Kragujevcu, kao najvišem organu upravljanja, na usvajanje, a sednica Saveta će, kako kažu, biti zakazana u narednom periodu.

 

Izvor: Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu