Kragujevačka srednja stručna škola obeležila jubilej - iKragujevac


Vesti

Svečana akademija, povodom značajnog jubileja Srednje stručne škole, održana je u muzeju Topolivnice.

Predstavnike Ministarstva prosvete, Privredne komore, pomoćnika ambasade Nemačke, Šumadijskog okruga, lokalne samouprave i velikog broja saradnika iz privrede i obrazovanja, kustosi muzeja upoznali su sa istorijom škole i razvojem industrijalizacije u Srbiji, koja potiče iz Kragujevca.

Ovom prilikom uručene su zahvalnice za dugogodišnju saradnju, a učenici dve objedinjene škole izveli su prigodan program.

Dekretom od 14. marta 1854. godine, knez Aleksandar Karađorđević, osniva Zanatsku školu pri Topolovnici. Prvu ustanovu takve vrste u Srbiji.

Škola je obnovila rad 1888. godine, zalaganjem upravnika Zavoda Pavla Šafarika.

Sadržajno obogaćena dobijanjem dva odseka – šegrtski i kalfenski, uz obavezan praktičan rad, za uzrast polaznika, od 13 do 17 godina.

Disciplina je bila vojnička. Sistem kažnjavanja izjednačen sa kriterijumom nižeg oficirskog kadra.

Školska uniforma bila je identična vojničkoj, a lečenje besplatno u vojnoj bolnici.

Posle završene Vojno-zanatlijske škole, znatan broj pitomaca, odlazio je u razvijene centre vojne industrije Evrope i Amerike, kako bi nastavio svoje dalje stručno usavršavanje.

Škola je učestvovala na izložbama u Parizu i Londonu krajem 19. veka.

Nabrojane su samo neke od pojedinosti iz istorije škole, koje čuva Muzej Toplivnice.

U vitrinama, svedočanstva: Živote Roglića iz 1895., kojim postaje pomoćnik kalfa zanatlije.

Vojislav Jovanović i Radivoje Tomović, 1939. godine, u život su krenuli sa diplomom majstora bravara.

Osamdeset godina kasnije, nove generacije uče i razvijaju aplikacije, a broj devojaka u pojedinim odeljenjima nadmašuje dečake.

Sa Topolivnicom, u kojoj su radili učenici Vojno zanatlijske škole, razvija se industrijalizacija zemlje, ali i obrazovni sistem. Fabrika oružja, svojevremeno osnivač vojno-zanatlijske škole i danas je veliki oslonac.

Uslovi na tržištu danas diktiraju obrazovni program.

Srednja stručna škola, koja je jubilej dočekala ujedinjena sa Drugom tehničkom, dodelila je zahvalnice za dugogodišnju saradnju: Ministarstvu prosvete, Gradu Kragujevcu, Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju, Privrednoj komori Srbije, fabrici Zastava oružje, Majnd grupi, Simensu i firmama Unior Komponents, Vajker Nojson, Dedžim, Gorenje i Sunce Marinković.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu