Otvoren savremeni CNC trening centar u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu, koja danas obeležava i 165 godina postojanja, otvoren je CNC trening centar u kome će se na najsavremenijim mašinama sa kompjuterskim upravljanjem obučavati mladi od 15 do 35 godina za zanimanje – operater mašinske obrade na CNC mašinama. 

CNC trening centar je rezultat saradnje i javno privatnog partnerstva između škole, grada Kragujevca, kompanija MIND Group, Siemens, Wacker Neuson, Unior Components, Gorenje Group, Teximp i projekta nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, Privredne komore Srbije, grada Kragujevca, predstavnici partnerskih kompanija, GIZ-a i zamenica ambasadora SR Nemačke u Srbiji Dorotea Renate Gizelman.

Stub bliskog partnerstva između Nemačke i Srbije je privreda, rekla je na svečanom otvaranju zamenica ambasadora SR Nemačke u Srbiji Dorotea Renate Gizelman. Od 2000. godine u Srbiji je 400 nemačkih kompanija investiralo oko dve milijarde evra i otvorilo 55 hiljada radnih mesta sa tendecijom daljeg rasta.

U Kragujevcu danas slavimo veliki uspeh zajedničke saradnje čiji je cilj da obuči mlade ljude pratktičnim veštinama koje se na tržištu rada u Srbiji zaista traže. Srednja stručna škola u Kragujevcu, kao prva od osam škola u Srbiji uz nemačku pomoć uvela je model dualnog obrazovanja i temelj je, istakla je zamenica ambasadora Gizelman, saradnje zasnovane na dugogodišnjem zajedničkom delovanju u duhu uzajamnog pomirenja.

Ona je izrazila zahvalnost svim učesnicima na projektu i navela da on predstavlja odličan primer održivog angažovanja nemačkih kompanija u Srbiji, čime se daje doprinos ukupnom razvoju zemlje. Kragujevačka Srednja stručna škola podržana je i kroz projekat Reforma srednjeg stručnog obrazovanja i po modelu dualnog obrazovanja već pet godina u okviru formalnog sistema školuje mlade potrebne lokalnoj privredi.

Srednja stručna škola u Kragujevcu, 165 godina od svog osnivanja otvara novu razvojnu stranicu, kazao je ovom prilikom Aleksandar Pajić, savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Otvaranje najsavremenijeg CNC trening centra predstavlja korak grada Kragujevca i čitave Šumadije ka izazovima četvrte industrijske revolucije. On će omogućiti ubrzan razvoj obrazovanja ali i tehnološku transformaciju i ekonomski razvoj u oblasti mašinstva, primenjen elektrotehnike i informacionih tehnologija. Operater mašinske obrade na CNC mašinama jedno je od najtraženijih zanimanja na lokalnom tržištu rada. Otvaranje CNC trening centra je odličan primer kako se strateška opredeljenja reforme stručnog obrazovanja realizuju na nivou jedne škole i od opšteg su nacionalnog značaja za privrednu delatnost od čijeg razvoja u velikoj meri zavisi razvoj ekonomije čitave Republike Srbije, poručio je Pajić.
U renoviranoj školskoj radionici prva grupa od 12 mladih Kragujevčana započela je obuku, a do kraja 2019. godine priliku da završi obuku i zaposli se u lokalnim kompanijama dobiće još 36-oro mladih.

Kao što se Srbija bori sa okruženjem da privuče najveći broj investitora i da smanji nezaposlenost, tako se i grad Kragujevac bori sa svojom konkurencijom, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. Mi težimo da budemo najpovoljnije mesto za ulaganje, težimo da poboljšamo uslove i pružimo dobru uslugu i domaćim i stranim investitorima. Bez velikih investicija, u Kragujevcu u poslednjih pet godina, imamo smanjenje broja nezaposlenih do 5 000, a statistika beleži rast zaposlenih za 5 000. Ključ rešavanja nezaposlenosti, koja je i dalje naš najveći problem je struka. Industrija razvija grad, a školstvo mora da prati industriju. Trudimo se, kazao je gradonačelnik Nikolić da korak po korak budemo ispred svih ostalih gradova i napravimo osnov koji će investitori prepoznati i na karti Srbije, kada su u pitanju investiciona ulaganja svih onih koji traže struku, izdvojiti grad Kragujevac. Čestitajući značajan jubilej, 165 godina postojanja Srednje stručne škole, gradonačelnik Nikolić je izrazio nadu da će nastaviti da bude korak ispred svih ostalih škola u Srbiji.

Inače, Srednja stručna škola 165 godina postojanja obeležila je i svečanom akademijom u Muzeju Stara livnica na kojoj su zaslužnim pojedincima, ustanovama, institucijama i kompanijama uručene zahvalnice.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu