Učenici kragujevačke škole osmislili humanoidnog robota - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Robo sapiensi naziv je tima od deset učenika Osnovne škole Svetozar Marković iz Kragujevca. Ovi mali naučnici osmisli su projekat humanoidnog robota koji treba da prenese pokrete i doživljaj bliske osobe koja šalje video poruku astronautu na svemirski brod. Sa ovim projektom budući naučnici odlaze na regionalno takmičenje u Sloveniju.

Istraživanja su pokazala da se 85 % osećanja prenose neverbalnom komunikacijom. Zbog toga su problem nedostajanja bliskih osoba astronauta u svemiru, tim Robo sapiensa koji čine 10 učenika Osnovne škole Svetozar Marković iz Kragujevca, pokušali da reše kroz naučni projekat.

"Mi projekat radimo od oktobra meseca. Imali smo više ideja i tokom našeg istraživanja naišli smo na intervju Maše Ejvins koja je govorila o problemu nedostatka prisutnosti bliskih osoba sa Zemlje", izjavio je za RTV Aleksandar Rakić- učenik šestog razreda, OŠ Svetozar Marković u Kragujevcu.

"Radi se o teleprezentaciji sa humanoidnim robotom koji će ponavljati i izvoditi pokrete koje je uradio čovek sa Zemlje. To neće biti u realnom vremenu već će se to sve slati poput nekakvog mejla", dodao je Strahinja Aleksić, učenik šestog razreda.

"Dođemo posle časova, nekada ostanemo do tri, a nekada i do sedam. Dolazili smo i kada nismo imali časove, tokom raspusta, tada ostajemo od osam ujutru do četiri popodne potvrdila je Ksenija Krstić", učenica šestog razreda.

Na državnom takmičenju u kojem su učestvovali i srednjoškolci tim Robo sapinesa osvojio je prvo mesto u robot igrama.

"Mi imamo dva i po minuta za rešavanje zadataka i za to vreme mi treba da odlučimo koje ćemo zadatke da radimo i po tom broju poena koje odradimo za dva i po minuta nama se boduju robot igre. Naša škola je na robot igrama bila prva", veli Filip Glišić, učenik osmog razreda.

"Iako su to učenici od šestog do osmog razreda i iako su vrlo različitih interesovanja, kao i sposobnosti i veština i znanja, čak i iz oblasti informatike, oni su te svoje različitosti prihvatili i iskoristili da one doprinesu njihovim idejama za projekat kako bi bili što kreativniji", objašnjava Marija Andonović- Radojević nastavnica informatike.

 

Izvor: RTV

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu