KRAGUJEVČANI TVRDE DA SU PREVARENI: Deca upisala medicinu, a dobila ocene IT smera - iKragujevac


Vesti

Privatna IT Gimnazija u Kragujevcu držala je predavanja za medicinski smer bez akreditacije, a roditelje su nekoliko meseci obmanjivali da će problem biti rešen.

Po završetku prvog polugodišta ispostavilo se da tu nije sve kako treba. Đaci su dobili ocene na običnom parčetu papira sa pečatom škole. Ove tvrdnje izneo je za Kurir Nenad Mirčetić, čiji je sin prošle godine u septembru upisao ovu školu, odnosno školu "Sveti Arhangel", koja spada pod IT gimnaziju.

Kako kaže, mesec dana pre upisa na internetu je objavljen oglas da škola ima medicinski smer i akreditaciju. Međutim, ispostavilo se da je u pitanju laž, deca su izgubila pola godine, a roditelji novac.

- Kada smo došli da upišemo dete, rečeno nam je da imaju problema sa akreditacijom i da će to srediti do decembra, ali da moramo da potpišemo ugovor sa IT gimnazijom za smer za administratora računarskih mreža, a da će deca ići na nastavu medicinske škole. Deca su slušala predavanja iz anatomije, zdravstvene nege, prve pomoći - priča Mirčetić.

Mirčetić je na kraju prvog polugodišta odlučio da dete ispiše iz škole.

- Dobili su knjižice tog IT smera, a na posebnom papiriću dobili su ocene iz anatomije i zdravstvene nege uz potpis razrednog starešine i pečat IT gimnazije. Ne znam kako su upisane ocene za IT smer, s obzirom na to da deca nisu pohađala te časove! Znam da se troje učenika ispisalo zbog ovoga, a veliko pitanje je koliko dece je prevareno - još uvek je u šoku naš sagovornik.

On ističe da se žalio republičkom prosvetnom inspektoru, kao i Ministarstvu prosvete, ali da još uvek nije dobio odgovor.
- Roditelji su prevareni da potpišu ugovor IT smera, ali se škola prevarila što je lupila pečat i dala te ocene iz predmeta medicinskog smera. Verovatno su dali knjižice da bi mogli da se vade, ali šta će ti predmeti na papiru u IT sektoru ako deca ne idu u medicinsku školu. To je cirkus šta rade. Lagali su nas, obećali su da će dobiti akreditaciju! Mene novac ne zanima, želim da im stanem na put i da druga deca ne preživljavaju ono što je moje doživelo. Sin ne zna gde se nalazi, prebacili smo ga u drugu školu i sada toliko uči jer sve mora da nadoknadi. To što oni rade jeste uništavanje dece! Nisam mogao da verujem da tako mogu da izmanipulišu i da to rade u 21. veku. Tu ima elemenata krivičnog dela, moj advokat je juče predmet poslao tužilaštvu.

Brojke

100 evra iznosi mesečna rata u školi. 3 učenika su se ispisala ovih dana.

Ministarstvo prosvete
Nadzor je u toku

Iz Ministarstva prosvete navode da je Sektor za inspekcijske poslove dobio predstavku roditelja u vezi sa radom pomenute škole:

- Predstavka je prosleđena na postupanje republičkom inspektoru u Kragujevcu, zajedno sa zahtevom za verifikacuju medicinske škole. Čim bude izvršen nadzor i kada budemo dobili izveštaj, moći ćemo da govorimo o daljim koracima.

Direktorka IT gimnazije Jelena Rašković je za BIRN izjavila da "ne postoji redovna nastava za medicinsku školu koja nije akreditovana". Na pitanje u vezi sa učenicima koji su želeli da upišu obećani medicinski smer, pomenula je da su "upisani za administratore", kao i da đaci mogu da slušaju različita predavanja, pa i anatomiju i zdravstvenu negu. Onda je promenila priču i navela da to nije medicinska škola i da deca ne mogu da slušaju medicinske predmete. Raškovićeva se nada da će akreditaciju dobiti do početka naredne školske godine. Kada su u pitanju ocene na papiru, kaže da to služi kao informacija roditeljima, a kada je upitana za pečat, rekla je da je došlo do greške i da to nema veze sa IT gimnazijom, kao i da nepravilnost ne postoji.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu