Komunalni program odvoženja smeća u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U cilju unapređenja kvaliteta komunalnih usluga lokalna samouprava i JKP „Šumadija“ u saradnji sa predstavnicima Saveta mesnih zajednica započeli su rad na izradi novog programa prikupljanja i odvoženja smeća. Prvi korak u ovom poslu je definisanje pozicija za sabirna mesta u obodnim delovima grada u kojima se smeće prikuplja i odvozi sa ovih mesta. Sastanak sa predstavnicima mesnih zajednica, koji je organizovao Vitomir Nedeljković član Gradskog veća za lokalnu samoupravu samo je početak tog velikog posla. Naša je želja, kazao je Nedeljković, da u izradi Programa odvoženja smeća aktivno učestvuju svi građani, preko Saveta mesnih zajednica dostavljanjem svojih sugestija i primedbi. Nov program odvoženja smeća će se bazirati na potrebama građana, sagledavanjem specifičnosti pojedinih naselja prema raspoloživim kapcitetima pružaoca komunalne usluge na principima efikasnosti i efektivnosti.

Nova dinamika odvoženja smeća, prema rečima Andreje Ilića izvršnog direktora sektora usluga u JKP „Šumadija“, treba da unapredi tekuće stanje kako bi ova komunalna usluga bila kvalitetnija. Prva faza u izradi novog Programa je sačinjavanje sporazuma o formiranju sabirnih mesta na teritorijama mesnih zajednica sa kojih se smeće prikuplja na ovaj način. Sačinjavanjem ovog sporazuma biće definisani međusobni odnosi i obaveze. Sam Program odvoženja smeća biće detaljniji nego do sada, građani će znati gde se tačno nalaze sabirna mesta, kao i vreme kada se smeće sa njih odvozi u skladu sa definisanom dinamikom. Ovakav program biće osnov za dalju optimizaciju ruta kojom se kreću kamioni smećari.

Ilić je podsetio da JKP „Šumadija“ godišnje na deponiju u Jovanovcu preveze oko 50 000 tona komunalnog otpada. Radi se sa 11 novih kamiona smećara, autopodizačima, grajferima, kiperima, u tri smene. Takođe, početkom marta usluga odovoženja kabastog otpada umesto dva puta godišnje, organizuje se svake prve i treće subote u mesecu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu