KRAGUJEVAC: Konsultacije za izradu Nacionalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost - iKragujevac


Vesti

Nacrt novog Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Strategije za rodnu ravnopravnost za 2019-2020 članovima gradske Komisije za rodnu ravnopravnost i predstavnicima relevantnih institucija i organizacija civilnog sektora juče je predstavljen u Kragujevcu. Konsultacijama je prisustvovala Biljana Stošić Ilić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost za period 2016-2020, zajedno sa pratećim Akcionim planom za period 2016-2018 usvojena je 2016. godine. Nakon tri godine primene strategije i akcionog plana, urađena je evaluacija NAP-a i otpočet je proces izrade novog NAP-a za period 2019-2020. Nosilac te aktivnosti je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade RS u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena a uz finansijusku podršku EU.

Nacionalnom strategijom su definisani ciljevi i podciljevi, a sada radimo na aktivnostima koje bi trebalo da budu realistične za period 2019 – 2020. godine i njihovu realizaciju. Kako bi ceo proces bio inkluzivan i uključio što više aktera na nacionalnaom i na lokalnom nivou, održavamo javne konsultacije sa svim zainteresovanim stranama u pet gradova u Srbiji u cilju prikupljanja što više mišljenja i komentara kako bio novi NAP bio što sveobuhvatniji, kaže Jelena Sekulić Nedeljković, predstavnica Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost grada Kragujevca za period 2019 – 2020. godine naći će se pred odbornicima Skupštine grada, a prema rečima dr Gordane Damnjanović, članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i predsednice Komisije za rodnu ravnopravnost prilično je ambiciozan, ali se očekuje podrška nacionalnog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Glavni strateški ciljevi iz Nacionalne strategije pretočeni na lokalni nivo a otišli smo korak dalje i usvojili preporuke koje su vezane za prevenciju diskrimanacije. U fokusu LAP-a je očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, zaštita bezbednosti, zapošljavanje, rodno odgovorno budžetiranje. Naročito su bile aktivne organizacije civilnog sektora jer samo integrativnim pristupom svih relevantnih aktera na lokalnom nivou planirane aktivnosti se mogu realizovati, rekla je dr Damnjanović.

Do sada su konsultacije održane u Novom Pazaru i Nišu a pored Kragujevca do kraja nedelje će biti održane još u Novom Sadu i Beogradu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu