Kragujevčanka koja je UMRLA posle porođaja imala više hroničnih bolesti, šest lekara se borilo za njen život - iKragujevac


Vesti

Zbog smrti porodilje A. M. u Kliničkom centru u Kragujevcu, a koja je posle porođaja preminula 2. marta, Ministarstvo zdravlja naložiće zdravstvenoj inspekciji da se uradi takozvani spoljašnji stručni nadzor.

- Ispitaćemo sve činjenice i okolnosti u tom konkretnom slučaju - kažu u Ministarstvu za "Blic".

Istovremeno, rukovodstvo kragujevačkog kliničkog centra već je započelo takozvani unutrašnji stručni nadzor, proceduru koja će dati odgovore šta se dešavalo u vezi sa zdravstvenim stanjem pacijentkinje A. M.

Rezultati "oba nadzora" trebalo bi da stignu u narednim danima, a kako "Blic" saznaje u toj zdravstvenoj ustanovi, preminula pacijentkinja imala je vrlo rizičnu trudnoću jer je bolovala od nekoliko teških bolesti.

- Imala je urođenu trombofiliju ili bolest koju karakteriše povećana sklonost organizma ka stvaranju trombova ili krvnih ugrušaka i povišen krvni pritisak. Za to je dobijala adekvatnu terapiju, ali i lekove za oboljenje štitne žlezde. Zbog svega toga, odlučeno je da se porodi prirodnim putem, u epiduralnoj anesteziji - kaže za "Blic" izvor iz KC "Kragujevac".

Prema njegovim rečima, čitava drama počela je kada je nesrećna žena prijavila bol u grudima nakon prirodnog porođaja.

- U tom trenutku u sali je bilo ukupno šest lekara, tri ginekologa, pedijatar-neonatolog, kao i dva anesteziologa, ali i babice i tehničari. U međuvremenu, došlo je do komplikacija, odnosno pojave takozvane diseminovane intravaskularne koagulacije (DIK), šoknog stanja koje karakterišu mnogobrojni trombovi koji su se stvorili u krvnim sudovima. Smrtnost od DIK-a u svetu je u preko 90 odsto slučajeva - kaže on i dodaje da su svi pokušaji primene najmodernije terpije ostali bezuspešni.

Bez obzira na to što je u tom trenutku bilo angažovano još dva ginekologa i dva anesteziologa, kao i ceo tim transfuziologa.

- Nažalost, kobni ishod nije mogao da bude izbegnut - kaže naš izvor.

Prema njegovim rečima, porodica preminule porodilje sve vreme je obaveštavana o komplikacijama koje su nastale.

- Za sada se sumnja da su do takvog ishoda dovele njene hronične bolesti - kaže sagovornik "Blica".

Inače, porodica nije želela da daje uzjave medijima povodom ovog događaja u Kliničkom centru u Kragujevcu dok ne budu stigli rezultati unutrašnjeg stručnog nadzora, ali i dok se ne utvrdi konačni uzrok smrti.

 

Izvor: Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu