U Kragujevcu osnovna obuka za posrednike - iKragujevac


Vesti

Kragujevac - Osnovna obuka za posrednike (medijatore) biće održana u Kragujevcu od 12. do 16. marta u hotelu „Industrijal“.

Program obuke realizuje se na osnovu Pravilnika o programu osnovne obuke za posrednika koji je donelo Ministarstvo pravde.

Razlog za realizovanje medijacije je preopterećenost sudova, koji u Srbiji godišnje imaju od 50 do 100 hiljada novih predmeta.

Neuporedivo jeftinija, nema sudskih taksi i advokatskih troškova, medijacija će sa usklađivanjem našeg pravnog sistema sa Evropskim u budućnosti biti obavezna, odnosno nijedan sudski postupak neće moći da se otvori ukoliko ranije nije pokušana medijacija.

U srpsko zakonodavstvo su 2019. stupile na snagu izmene i dopune „Zakona o sudskim taksama“ po kojima će stranke u sporovima pred sudovima biti oslobođene plaćanja sudskih taksi, ako do zaključenja prvog ročišta za glavnu raspravu spor koji imaju reše posredovanjem (medijacijom).

Ovo je samo jedna u nizu izmena koje će biti sprovedene u toku pristupnih pregovora za prijem u članstvo u EU, kao mera koje su neophodne da bi se rasteretilo preopterećeno domaće pravosuđe.

Dobrovoljni pokušaj mirnog rešavanja sporne situacije obavlja se uz posredovanje. Novina u srpskom zakonodavstvu ima brojne prednosti.

Medijator može da bude bilo koji državljanin Srbije sa visokim obrazovanjem, uključujući diplomce sa 180 bodova takozvane bečelore. Posle obuke, samostalno mogu da vode proces medijacije.

Više detalja o tome kako postati medijator, kako je osmišljen program osnovne obuke za posrednika i kako se prijaviti za osposobljavanje nalazi se na internet strani: medijator.rs.

U ponedeljak 11. marta gost Mozaika biće dr Vladimir Leposavić, koji će informisati gledaoce opširnije o obuci u Kragujevcu. Gledaocima će biti podeljene dve besplatne obuke.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu