Đorđe (54) proveo je pola života radeći po svetu, borio se protiv gladi, a danas je izgubio život na kobnom letu Boinga 737 - iKragujevac


Vesti

Srpski državljanin Đorđe Vdović (54), kako se sumnja, jedan je od 157 ljudi koji su danas poginuli kada se Boing 737 kompanije "Etiopijen erlajns" srušio neposredno po poletanju sa aerodroma u Adisa Abebi.

Vdović je bio zaposlen u Svetskom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama. Pored srpskog pasoša, uz sebe je imao i službenu putnu ispravu UN.

Njegova sestra Ljiljana Vdović kaže da još uvek nije potvrđeno njegovo ime.

- Potvrđeno je da je bio jedan Srbin, ali nije potvrđeno njegovo ime. Nisu izdali imena. Još uvek ništa ne znamo. Postoji sumnja da je bio moj brat, ali o tome nemamo nikakve potvrde. Nadam se da nije on - rekla je Ljiljana Vdović i dodala da je njen brat trebalo da otputuje za Najrobi na poslovni sastanak.

Bio je humanitarac, borio se protiv gladi u svetu, a imao je ogromno iskustvo i 23 godine rada u inostranstvu. Naime, pre toliko vremena je Đorđe započeo svoj rad u UN (Svetski program hrane).

Imao je i PMP sertifikat, što je međunarodno priznata i najcenjenija profesionalna kvalifikacija u oblasti upravljanja projektima.

Mnogi njegovi poslovi uključuju i rešavanje kriznih situacija u zemljama Bliskog Istoka, poput Avganistana i Liberije. Njegov poslednji projekat bio je obezbeđivanje jako hranjivih biskvita u jednoj fabrici u Avganistanu.

Svaki odmor koristio da poseti Srbiju

Svaki odmor Đorđe bi koristio da dođe u Srbiju i poseti prijatelje i porodicu. Bio je vizionar, lider, ali nadasve human čovek.

Podsetimo, Avion etiopijske avio-kompanije srušio se kod grada Bišoftu, na jugoistoku te zemlje. Letelica je bila na letu za Najrobi u Keniji, a u nesreći je poginulo 149 putnika i 8 članova posade.

Kompanija je i zvanično obavestila porodice o pogibiji njihovih najbližih.

Među putnicima su bila 32 državljana Kenije, 18 Kanade, devet Etiopije, po osam Italije, Kine i Amerike, po sedam britanskih i francuskih, šest egipatskih, pet holandskih, te po četiri indijska i slovačka.

OGLASILO SE MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je danas da je među stradalima u avionskoj nesreći Etiopijan erlajnsa bio i jedan državljanin Srbije i izrazilo saučešće porodicama nastradalih. U saopštenju se navodi da je povodom nesreće u kojoj je stradalo 157 putnika i članova posade, kada se avion jutros šest minuta po poletanju sa aerodroma u Adis Abebi srušio, ambasada Ambasada Srbije u kontaktu s nadležnim institucijama Etiopije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća ministru inostranih poslova Etiopije Vorkneu Gebejehu (Workneh Gebeyehu):

"Sa velikom tugom i nevericom primili smo vest o teškoj avionskoj nesreći u Vašoj zemlji. Dozvolite mi da Vam u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje lično ime prenesem izraze najiskrenijeg saučešća zbog gubitka nevinih života, među kojima je i državljanin moje zemlje", naveo je Dačić u telegramu.

"Teško je naći reči utehe za ljude koji su izgubili svoje najmilije. Molim Vas da porodicama i prijateljima poginulih, kao i građanima Etiopije, prenesete iskreno saosećanje građana Srbije", navodi se u telegramu saučešća ministra Dačića. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu