Neverovatno otkriće u Jagodini: Pronađen kod star 8.000 godina, tajnu kriju trudnice najstarijeg svetilišta u Evropi (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Do ovog otkrića je neočekivano došao arheolog prof. Milorad Stojić koji je godinama istraživao Belicu

Protopismo staro oko 8.000 godina, sistem crtica, linija i tačkica urezanih u kamen, otkriveno je na figurinama trudnica u raznim fazama trudnoće, ženskih i muških polnih organa, na arheološkom lokalitetu Belica kod Jagodine.

Naučnici kažu da se one mogu tumačiti na više načina, kao medicinski kalendar kojim su zabeleženi ciklusi plodnosti, ali i kao prikaz fizioloških procesa. Do otkrića je neočekivano došao arheolog prof. Milorad Stojić koji je godinama istraživao Belicu.

belica-620x350.jpg

On kaže da je povećavajući fotografije figurina uočio frapantne minijaturne zapise, zareze i udubljenja. Stojić objašnjava da pošto su figurine pronađene u jami povezanoj s kultom zimske kratkodnevice postoji verovatnoća da zapisi izražavaju neke vremenske intervale.

Prvi tragovi praistorijskog naselja na lokalitetu Belice uočeni su još sedamdesetih godina prošlog veka, a u žizu pažnje je došlo 2002. godine.

Konačnu reč dalo je nedavno istraživanje namačkih arheologa opremljenih georadarima. Oni su otkrili monumentalne kultne objekte u obliku kruga prečnika 75 metara, jednakokrakog trougla i spirale.

Tim istraživanjima utvrđeno je da je Belica najstarije i najmonumentalnije kultno astronomsko sedište u Evropi.

Svetilšte je napravljeno pre oko 8.000 godina, a figurine su bile pohranjene u jamu na obodu kružnog hrama.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu