Kragujevac: Zakazana 23. redovna sednica Skupštine grada za 15. mart - iKragujevac


Vesti

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović je posle održanih konsultacija sa šefovima odborničkih grupa, zakazao redovnu 23. sednicu gradskog parlamenta za 15. mart 2019. sa počekom u 09.00 sati.

Na prvom zasedanju u ovoj godini najznačajnija tačka o kojoj će odbornici raspravljati je usvajanje Statuta grada Kragujevca, čiji je nacrt dobio saglasnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Statut je koncipiran u 12 poglavlja kojima su definisane nadležnosti grada, finansiranje, akta i organi grada uređeni Zakonom o lokalnoj samoupravi i posebnim zakonima, odnosno sve ono što grad čini. Statutom su definisani i načini zaštite lokalne samouprave, učešća građana u ostvarivanju prava na lokalnu samoupravu i udruživanje, kao i postupak za izradu i promenu ovog dokumenta kada za to dođe vreme, pojasnio je Miroslav Petrašinović.

Na 23. redovnoj sednici naći će se i predlozi odluka o izradi tri Plana detaljne regulacije i to: Sportskog centra Hipodrom, Severne obilaznice, Železničke pruge Sobovica-Lužnice – krak Batočine u Kragujevcu, čijim će se usvajanjem stvoriti uslovi da se radna zona koja postoji na prostoru Sobovica – Lužnice spoji sa prugom u Batočini.

Odbornici će razmatrati i predlog Odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji grada Kragujevca, kojom se, radi upisa dece određuju područja za svaku školu na teritoriji grada, a njih je u ovom trenutku 22 sa 39 isturenih odeljenja.

Imajući u vidu da se grad Kragujevac sada nalazi u drugoj kategoriji turističkih mesta u Srbiji i da ova kategorizacija stvara uslov za povećanje boravišne takse, pred odbornicima Skupštine grada naći će se i Predlog Odluke o izmeni odluke o boravišnoj taksi. Do sada je boravišna taksa bila 80 dinara, a predlog je da ukoliko odbornici usvoje ovu odluku ona bude 100 dinara, što će dovesti do povećanja prihoda u budžetu grada. Prema rečima predsednika Skupštine grada broj turističkih poseta Kragujevcu je u januaru ove godine u odnosu na januar prošle godine povećan za blizu 9,5%.

Odbornici će na narednoj sednici razmatrati i finansijske planove i izveštaje ustanova kulture i zdravstva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu