Plan mreže javnih osnovnih škola na teritoriji Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Gradsko veće na sednici održanoj 5. marta utvrdilo je predlog odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji grada Kragujevca i uputilo u skupštinsku proceduru. Odlukom se utvrđuje broj i prostorni raspored škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje koje se realizuje u 22 matične škole i 39 izdvojenih odeljenja, jer su tri trenutno bez učenika.

Elaborat sa planom razvoja mreže osnovnih škola za period od 2019. do 2027. godine, koji je sastavni deo odluke, pokazuje da neće biti neophodna izgradnja novih škola u narednom osmogodišnjem periodu, ali i da je bez obzira na trenutnu situaciju važno sačuvati manje seoske škole gde god je to moguće.

Imajući u vidu urbanizovanost i naseljenost pojedinih gradskih i prigradskih područja, kao i nastavak stambene izgradnje, može se očekivati da će pojedini delovi grada biti izmenjeni, što će imati uticaj na broj dece stasale za upis u prvi razred, pa time i eventualnu potrebu za proširenjem kapaciteta, odnosno renoviranjem pojedinih objekata.

Pred odbornicima Skupštine grada naći će se i predlog odluke o izmeni odluke o boravišnoj taksi. Naime, Kragujevac je krajem prošle godine rešenjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobio status turističkog mesta druge kategorije. Za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu, koji se nalazi u granicama turističkog mesta, boravišna taksa iznosiće 100 dinara, a u objektima van te teritorije 70 dinara. Inače, granicu turističkog mesta čini područje urbanističkog plana „Kragujevac 2015.“

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu